Mellrák vagy sem?

Üdvözlöm, Az orvos nem mondott semmit, kérem ez mit jelent, van rossz indulatú daganat vagy nincs? A jobb emlő craniolateralis quaquadransában egy típusos fibroadenoma látható. A caudolateralis quadransban egy 16x13mm-es szabálytalan alakú inhomogenen echoszegényesebb és enyhén vascularisalt látható mely mögött mérsékelt hangerősítés van. Vélemény: Jobb emlő malignás gyanús elváltozása. Kétoldali fibroadenoma. Dr nem mondott semmit de fura feje volt, elküldött mammográfiára, de még nagyon sok idő van addig. Mit jelent ez?

Dr. Baki Márta válasza emlő ultrahang vizsgálat témában

Tisztelt Levélíró!

A fiatal kora miatt első kérdés, hogy a család több tagjában diagnosztizáltak-e rosszindulatú daganatot: emlő-, petefészek-, hasnyálmirigy-, dülmirigy-rák előfordult-e. Ön havonta végez-e emlő önvizsgálatot, előzőekben a mellekben lévő csomót vizsgálták-e ultrahanggal vagy valamilyen más módon? A levele alapján több jóindulatú elváltozást – fibroadenoma – mutatott ki az ultrahang, de a jobb oldalon, annak külső oldalán egy 16x13 mm-es képlet nem volt egyértelműen jóindulatú. Emiatt további vizsgálatra jegyezték elő. Abban az esetben, ha a kezelő orvosa rosszindulatú daganat gyanúját veti fel, akkor talán a mammográfia várakozási idejét is le lehet csökkenteni. A mammografia időpontját a menstruációs ciklushoz kell igazítani. Onkológus beutalójával – amennyiben rosszindulatú daganat gyanúja merül fel – elviekben 14 napon belül MR (nuklearis magrezonancia) vizsgálat végezhető, szintén menstruációs ciklustól függően. Ezzel az MR lehetőséggel nem sokan szoktak élni, de az úgynevezett területi ellátási kötelezettség alapján igénybevehető térítésmentesen. Budapesti lakosok részére ugyancsak rendelkezésre áll a korai MR elvégzésének lehetősége.

Mindenképpen indokolt az emlő ultrahang alapján további vizsgálatok végzése.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. november 16., 23:39; Megválaszolva: 2022. november 18., 11:33

Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek

Rosszindulatú melldaganat
Tisztelt Doktornő kérném a véleményét erről a leletröl anyósomnak most a mammográfián találták ezt a rosszindulatú daganatot . Kérem értékelje...
Mammográfia vélemény
Tisztelt Doktornő! Nagymamám miatt érdeklődnék. Majdnem 20 éve egy nagyon kicsi rosszindulatú daganatot távolítottak el a bal melléből. Kapott...
Lehet mellrák?
Üdvözlöm! A panaszom az lenn, h kb 2-3 hete egy érzékeny pirosas lilás foltot,és egy borso nagyságú csomót találtam a bal mellemen,közvetlen a...
Mellékhatások
Tisztelt Doktornő! 2021 februárban kaptam sugárkezelést melldaganat miatt. Lucrin Zitazoniumot kaptam de először erős szívdobogás, majd ízületi...
Hashártyarák
T.Doktorno! Édesanyámnál 15 éve emlőrákot állapítottak meg amit hónalj és emlő sugárkezeléssel kezeltek. 2019-ben ez a betegség kiújult és...