emlőciszta

Kedves Doktor Úr! 39 éves vagyok, néhány napja voltam emlőultrahangon, mely alapján 3 db "7, 5 mm-es, 5 mm-es és 13 mm-es echomentes képlet hangárnyékkal" látszódik. Ez az echomentes képlet cisztát jelent? És még azt szeretném kérdezni, hogy az nem volt-e baj, hogy az UH-t menstruáció előtt pár nappal végeztük. Ez nem jelenti azt, hogy a tág tejcsatornáktól esetleg valamit nem vett észre a doktornő? Mert mellfájdalommal fordultam hozzá és a fájdalmat egy ponton vagy kisebb területen érzem a szegycsont felől, de a ciszták a másik oldalon vannak. Csak átsugárzik oda? Kis mellekről van szó. Szükséges mammográfiai vizsgálat is? 3 évvel ezelőtt voltam mammográfián, akkor is volt cisztám, melyet pungáltak.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a emlő ultrahang vizsgálat témában

Tisztelt Kérdező! A leletéből idézett részlet önmagában, a felvételek és a vizsgálatot végző radiológus összefoglaló véleményének ismerete nélkül nem értelmezhető teljes mértékben. Az echómentes képletek valóban cisztát jelenthetnek, de azok nem adnak hangárnyékot (ellenkezőleg: fokozottan vezetik a hangot). Többféle lehetősége van tisztázni, hogy mit is találtak. Például: 1.) a lelethez vélemény is tartozik, melyben a vizsgáló orvos leírja, hogy mit állapított meg 2.) ha nincs a végén vélemény, Ön vagy a kezelőorvosa megkeresheti a vizsgálatot végző radiológust és megkérdezheti, hogy mit jelent a lelet 3.) ha van rá módja, kikérheti a felvételeket és megmutathatja más szakértőnek. A kérdése második részéhez: az emlővizsgálatokat valóban inkább a menstruációs ciklus első felében, a menses első napjától számított 7-14. napon javasolt elvégezni, a hormonális változások miatt a későbbi időpontban kevésbé lehet pontos a vizsgálat. Egy 13 mm-es ciszta azonban valószínűleg minden fázisban ábrázolódna. Azt viszont jól gondolja, hogy az Ön korában az emlő ultrahang nem elégséges, panaszok esetén mammográfia is javasolt. Azt pedig nyilván nem lehet így a távolból megítélni, hogy mitől van a fájdalma, ennek megítélésére teljes körű vizsgálat szükséges.

Kérdés: 2014. május 20., 15:56; Megválaszolva: 2014. május 22., 22:00
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mennyire káros ennyi sugárzás?
Tisztelt Doktor Úr! Tavaly ősszel voltam mammográfián és tüdőszűrőn, ezek a rendszeres éves szűresek voltak. Majd decemberben kórházba...
Mennyire jelentett veszélyt a kapott...
Csípő mr vizsgálat
csecsemőmirigy
Húgycső, húgyhólyag vizsgálata...