• Emlő ciszta leszívása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Emlő ciszta leszívás előtt állok. 2 éve a bal mellemben találtak egy 14mm nagyságú cisztát. Akkor a doktornő azt mondta, hogy nem szükséges a leszívása,ha nem okoz panaszt, de érdemes nyomon követni. Tavaly amikor újra elmentem, akkor 18mm-re nőtt. Most az elmúlt hetekben voltam újra ultrahangos vizsgálaton és ott azt mondta a radiológus főorvosnő, hogy már 22mm,hullámos szélű és egy sövény is található benne. Mivel növekedést mutat ezért most már ajánlatos a ciszta leszívása. Eléggé megvagyok ijedve, mert aggasztó, hogy ahogy olvasom a leleten nem egyszerű cisztárol van szó és az is aggodalomra ad okot, hogy nő. Kérdésem az lenne, hogy azzal, hogy leszívják nem okoznak nagyobb bajt? Esetleg ha rossz sejtek vannak benne, akkor az úgymond nem terjed szét? Valószínűsíthető, hogy a ciszta vissza fog telítődni és akkor sebészi eltávolítása lesz szükséges? Elnézést kérek a sok kérdésért. Köszönöm előre is a választ. Üdvözlettel.

        Dr. Szalóczy Péter válasza a mellciszta punkció témában

        Kedves Kérdező! A növekvő cisztája eltávolítása mindenképpen ajánlott, főleg, ha szerkezet is alakult ki benne. A leszívása a cisztafolyadék centrifugálás utáni mikroszkópos vizsgálatához kell, a folyadékban lévő sejteknek szövettani megítéléséhez, ami egyszerű eltávolítást, vagy kiterjesztett eltávolítást dönt el. A leszívás nem rosszabbító hatás még esetlegeskezdődő rosszindulatúság esetén sem.


        Kérdés: 2020. szeptember 18., 23:40; Megválaszolva: 2020. szeptember 21., 15:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: