• Aspirációs citológia leletem mit jelent?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Lelet: 1 db kenet Klinikai diagnózis: Makroszkópos leírás: 8024/20 Bal emlőben retromamillarisan 20 mm legnagyobb átmérővel bíró echoszegény képlet punctioját végeztük, melyből sűrű sárgászöldes viscosus anyagot nyertünk, szélesztett kenetet készítettünk. Mikroszkópos leírás: 8024/20 A mikroszkóp alatt az UH vezérléssel nyert HE festett szélesztett kenetben eosinophilan festődő granularis háttérben gennysejtek tömege mellett előrement cytolyticus jeleket mutató, többnyire degeneratív jelleggel vaculisalt cytoplasmával sejtalakok láthatóak, melyek egy-egy területen cytoliticus károsodást szenvedő laphámsejteknek imponálnak. Több helyütt histiocyter sejtek, többmagvú histiocyter sejtek is feltűnnek. BNO: N6000 SNOMED: Diagnózis / Vélemény: Malignitás nem bizonyítható (C-2). A látott cytologiai kép abscedáló, vélhetőleg laphám bélésű tömlő bennékét reprezentálja, előrement cytoliticus jelek mellett, sebészeti konzílium javasolt. A jelenlegi helyzetben nem foglalkoznak velem a sebészek, ezért kérném a segítségüket.

        Dr. Kiss György válasza a Aspirációs cytológiai leletem mit jelent? témában

        Tisztelt Hölgyem ! Egy gyulladásos folyamat miatt kialakult tőmlőről van szó. Rosszindulatu elváltozásra utaló sejtelváltozásokat nem irnak le, a cytoliticus / sejtfeloldódás / kép a gyulladás kisérője is lehet. A végleges megoldás azonban a tömlő sebészi eltávolitása és szövettani feldolgozása kell, hogy legyen. Amennyiben a képlet növekedését, fájdalmat, bőrpirt észlel, akkor sürgősségi ellátóhely felkeresése javasolt, Üdvözlettel:dr.Kiss.


        Kérdés: 2020. március 20., 12:50; Megválaszolva: 2020. március 24., 16:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: