• Szükséges-e antikoaguláns kezelés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr, édesanyámnál (50 éves) 5 éve diagnosztizáltak emlőrákot (invazív ductalis carcinoma), amire műtétet követően sugárkezelést és gyógyszeres kezelést rendeltek el. Jelenleg is tamoxifennel kezelik (Zitazonium, 10 mg), aminek szövődményei között thromboemboliás kórképek is lehetnek. A háziorvos csak Aspirin protect szedését javasolta, viszont édesanyám erre allergiás és nem szedheti. A napokban nagy ijedelmet keltett a családban, hogy anyukám jobb vádlijára lokalizálódó, hirtelen jelentkező, szorító, görcsös fájdalmat kezdett érezni (oedema, bőrpír, nyomási érzékenység nem volt), ami csak órákkal később enyhült/múlt el. Állítása szerint ilyen már fordult elő a másik lábával is többször, csak azok nem ilyen intenzitással. Azt szeretném kérdezni, hogy a fentiek fényében kell-e antikoaguláns kezelést kezdeményezni (megelőzés céljából), illetve létezik-e egyéb ajánlott, nem gyógyszeres módszer a vérrögképződés megelőzésére? (Áprilisban, kontroll laborvizsgálat során INR értéke 0,91 volt) A segítségét előre is köszönöm!

        Dr. Baki Márta válasza a hormon kezelés, thromboembolia témában

        Tisztelt Levélíró! Édesanyja pontos szövettani leírása alapján lehet eldönteni, hogy az emlő daganat kiújulását megelőzni szándékozó (adjuváns terápia) hormon kezelését 5 vagy 10 évig javasolt-e adni. Másfelől érdemes mérlegelni, hogy egyéb rizikó tényezők fennállta esetén (pl. dohányzás, elhízás, stb…) nagy rizikóval rendelkezik-e arra vonatkozóan, hogy vérrög képződés kialakul-e vagy sem. Abban az esetben, ha az összesített adatok alapján nagy valószínűséggel lehet számítani a thromboembolia kialakulására, akkor mindenképpen érdemes valamilyen vérrög képződést csökkentő, úgynevezett antikoaguláns terápiát beállítani. Ezt mindenképpen az onkológus és belgyógyász, házi orvos együttes véleményével lehet eldönteni. Levelében klinikai tüneteket is említ. Ezért javasolt az alsó végtagi vénák vizsgálata például ultrahanggal. Ennek során pontos képet lehet kapni, hogy a végtagi vénákban (visszerekben) jó-e a vérkeringés vagy valamiért gátolt, s akkor a pontosabb teendő is meghatározható. Tisztelettel: dr. Baki Márta


        Kérdés: 2019. május 31., 19:52; Megválaszolva: 2019. június 07., 18:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: