mellrák áttét

Tisztelt Doktor nő/úr! Anyukamnak 14 éve volt egy rosszjóindulatú mellldaganata, megműtötték ezután kemo és sugárkezelést kapott, ezidáig tünet mentes volt.2014-ben a pontos idejét nem tudom, megjelentek a hasan oldalán kissebb nagyobb göbök, dudorok, egy ilyen csomót kivettek neki aminek a szövettani eredménye "emlő invasív ductalis carcinomájanak entan metasisa" her2 pozitív. Az onkológián elk ezd ték a gyógyszerés kezelését. Kérdésem az lenne hogy az utóbbi 1 évbe. a tüdejével is gond van mert szinte állandóan van benne folyadék, vízhajtot szed rá. A legutóbbi eredménye: b.oldalön a folyadék mennyidecember növekedett, felette infiltratum islátható novumkent a jobb alsó lebeny tenyérnyi gocos transzparencia csökkenés, a jobb felső lebenyben cseresznyenyi árnyéktöbblét. Fogyott 46 kg. Nehezen nyelvű a gyomra nagyon hamar telitodik. A gyomortukrozes eredménye negativ, de viszont a véképbe vannak. elteresek pl.Crp ultraszenz.megh.225, 25 totál bilirubin 26, 5 direkt 15, 8 serum vas 2, 8 vaskoto kapacitás 32 serum G-Gt 57. Azt szeretném kérdezni hogy ezek összefuggesben vannak egymással és mik a kilátások? Sajnos a ct vizsgálatok csak április végén lesznek. Köszönöm válaszát.

Dr. Tóth Judit válasza áttét témában

Kedves Kérdező!

Sajnos úgy tünnek a leletekből, hogy ez az egész tünetegyüttes összefügg.

Az emlődaganatra az jellemző, hogy az egész szervezetben képes, szinte bárhol megjelenni, mert a szövetek alkalmasak arra, hogy a növekedéshez megfelelő táptalajt találjanak a daganatos sejtek. A szövettani jellemzőként említett HER2 pozitivitás azt jelenti, hogy bár agresszív a daganat de léteznek komoly hatással bíró gyógyszerek ellene.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. március 21., 07:32; Megválaszolva: 2015. március 23., 09:49
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Mennyire veszélyes a Fibroadenoma?
Hogyan tovább emlődaganat esetén?
Mennyire gyógyítható?
Emlődaganat?
Biopszia 96 éves korban
Tisztelt Főorvosnő! Édesanyám elmúlt 96 éves, pangásos szívelégtelenséggel, krónikus veseelégtelenséggel, idült ischaemias szívbetegséggel...