• Segítség!

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktornő! Kelemen Szilvia vagyok. Magyar Andrásné(1961.08.16) nevében írok Önnek. A következő kérdésben szeretne segítséget kérni: Végbéldaganatos beteg vagyok és sztómám van. 2013-ban távolították el a daganatot, előtte kemoterápiát és sugárkezelést kaptam. Műtét után még szükségesnek találták pár kemoterápia felvételét. A szokásos CT-re küldtek, ahol találtak a májamon egy foltot, mivel nem tudták megállapítani, hogy milyen eredetű, ezért PET CT-re küldtek. A PET CT előtt volt egy tüdőgyulladásom, a májamról a folt eltűnt de a tüdőmön keletkezett egy. Ezután elküldtek egy tüdőtükrözésre, aminek az eredménye negatív lett. A doktor nő mivel negatív eredményt kaptunk, megint elküldött CT-re. A CT előtt megint volt egy tüdő-és hörgőgyulladásom. A CT kimutatta, hogy a folt nőtt a tüdőmön. Kemoterápiás kezelést javasoltak rá. 01.07-én volt megint CT-m, ami kimutatta, hogy a terápia hatására csökkent a folt. A doktor nő azt mondta, hogy még 4et fel kell vennem, hogy teljesen eltünjön a folt, de két héttel később azt mondta, hogy ezt a kemoterápiás kezelést nem lehet abbahagyni, amíg élek, kapnom kell, hogy tünet mentes maradjak. A CT eredmény azt írja, hogy valószínűleg hegesedésről van szó. Már nincs olyan vénám, ahová tudnák szúrni, ezért "CSIMANÓ"-t akarnak beültetni. Doktor nő szerint is életem végéig kellene kapnom a kemoterápiát? Mert ha igen, akkor abba fogok belehalni, ugyanis a mellékhatásokat már most is alig bírom elviselni. Ebbe a "CSINAMÓS" eljárásba pedig, nem szeretnék belemenni. Mit javasol doktornő? Február 12-én kell legközelebb mennem. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Magyar Andrásné

        Dr. Tóth Judit válasza a áttét témában

        Tisztelt kérdező! A végbéldaganat mérettől és kiterjedéstől függően hajlamos arra, hogy távoli áttétet adjon. A tüdőben látott folt a kezelés alatt csökkent, tehát nem valószínű, hogy gyulladással függ össze, szinte biztosan áttét lehetett. Ha a kezelés hatására eltűnik, akkor az annyit jelent, hogy képalkotókkal már nem kimutatható, de ez sajnos nem zárja ki, hogy néhány milliméteres góc nem maradt e. Ha képalkotókkal nem mutatható ki további daganat még legalább 3 hónapig javasolják adni a kezelést, és ha a beteg sem tolerálja jól a kezelést (mellékhatások, rossz véna, stb...) lehetőség van arra hogy szünetet tartsunk. Ilyenkor tudni kell a betegnek, hogy a betegség ujra fellángolhat. Éppen azért az onkológusok a tanulmányok alapján a további adást is elfogadhatónak, javasolhatónak tartják. Szóba jöhet az is, hogy ha a tüdőben (vagy a májban) csak egyetlen daganatáttét azonosítható, műtéttel el lehet azt távolítani. Az, hogy van e véna, kell e valamilyen megoldás, ez véleményem szerint részletkérdés, mivel ez megoldható, és elsősorban a gyógyulás, a túlélés esélyét kell javítani, és a véna-gond megoldható.


        Dr. Tóth Judit
        Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus Itt kérdezhet

        Dr. Tóth Judit

        Kérdés: 2015. február 02., 21:47; Megválaszolva: 2015. február 04., 20:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: