Kemoterápia alatt szedhető antioxidánsok, vitaminok

Tisztelt Doktornő! Rosszindulatú emlődaganat miatt 2014.03.19. mastectomia+emlőrekonstrukció Carcinoma Ductalis Infiltrans BRGr III pT2 (20mm) , EIC, DCIS, pN0 ER+PR+ Letrozolt szedek, kemoterápiát nem fogadtam el. Eddigi leleteim jók voltak, viszont mos ellenoldali nyirokcsomoók duzzadtak, melyek malignitást igazoltak. Első vonalbeli kemoterápiás kapok néhány nap múlva. Azt kérdezném, hogy az eddig szedett nagy dózisú multivitamin készítményeket, ill. antioxidánsokat (kurkuma, szelén, Q1-Q10 stb) a kezelés alatt szedhetem-e.Tanácsot szeretnék kérni arra is, hogy az elismert/engedélyezett tápszerek közül az oncomar hatásos lehet-e a kemoterápia mellékhatásainak csökkentésére. Esetleg tudna olyan leírást ajánlani ahol ezek nem orvos számára is érthetően meg vannak fogalmazva. köszönöm, Amália

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza Alternatív szerek a rákgyógyításban témában

Kedves Kérdező!

A kemoterápia és a sugárkezelés hatékonyságát csökkenti a nagydózisú C-vitamin és az antioxidán hatású készítmény is.

Egyértelműen nem ajánlottak a kezelés során.

Több készítmény esetén nagyon fontos tudni, hogy a gyógyszerek felszívódását, lebomlását és kiürülését módosíthatják, ezért kiszámíthatatlanná tehetik a készítmények hatását és mellékhatását.

A tervezett készítménnyel kapcsolatban beszéljen kezelőorvosával, feltétlenül tájékoztassa arról, amit szed, amit használ, mert így marad biztonságban.

Ha többet szeretne erről olvasni, szakember véleményét meghallgatni javaslom Dr. Bíró Krisztina onkológus nagyon összeszedett és laikusok számára is érthető előadását, amit az interneten keresve könnyen megtalál. (Alternatív kezelések a rákgyógyításban)

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. február 08., 21:14; Megválaszolva: 2015. február 09., 08:01
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat