Kemoterápia alatt szedhető antioxidánsok, vitaminok

Tisztelt Doktornő! Rosszindulatú emlődaganat miatt 2014.03.19. mastectomia+emlőrekonstrukció Carcinoma Ductalis Infiltrans BRGr III pT2 (20mm), EIC, DCIS, pN0 ER+PR+ Letrozolt szedek, kemoterápiát nem fogadtam el. Eddigi leleteim jók voltak, viszont mos ellenoldali nyirokcsomoók duzzadtak, melyek malignitást igazoltak. Első vonalbeli kemoterápiás kapok néhány nap múlva. Azt kérdezném, hogy az eddig szedett nagy dózisú multivitamin készítményeket, ill. antioxidánsokat (kurkuma, szelén, Q1-Q10 stb) a kezelés alatt szedhetem-e. Tanácsot szeretnék kérni arra is, hogy az elismert/engedélyezett tápszerek közül az oncomar hatásos lehet-e a kemoterápia mellékhatásainak csökkentésére. Esetleg tudna olyan leírást ajánlani ahol ezek nem orvos számára is érthetően meg vannak fogalmazva. köszönöm, Amália

Dr. Tóth Judit válasza Alternatív szerek a rákgyógyításban témában

Kedves Kérdező! A kemoterápia és a sugárkezelés hatékonyságát csökkenti a nagydózisú C-vitamin és az antioxidán hatású készítmény is. Egyértelműen nem ajánlottak a kezelés során. Több készítmény esetén nagyon fontos tudni, hogy a gyógyszerek felszívódását, lebomlását és kiürülését módosíthatják, ezért kiszámíthatatlanná tehetik a készítmények hatását és mellékhatását. A tervezett készítménnyel kapcsolatban beszéljen kezelőorvosával, feltétlenül tájékoztassa arról, amit szed, amit használ, mert így marad biztonságban. Ha többet szeretne erről olvasni, szakember véleményét meghallgatni javaslom Dr. Bíró Krisztina onkológus nagyon összeszedett és laikusok számára is érthető előadását, amit az interneten keresve könnyen megtalál. (Alternatív kezelések a rákgyógyításban)

Megválaszolva: 2015. február 09.

Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek

Mellrák lehetséges e
Údvözlöm! az elmúlt 26 hónapban 3.szor vettem részt mammográfiai és uh vizsgálaton. Mindig felfedeztem csomót a mellemben. A szűrés eredménye R2U2.Legutóbb 8...
Emlődaganat eltávolítás utáni életmód
Tisztelt Dr. Baki Márta! Októberben diagnosztizáltak rosszindulatú emlődaganattal, akkor a háziorvosom javaslatára nem kezdtem el plusz vitaminokat,...
Emlő szövettan miatti aggodalom
Tisztelt Dr. Baki Márta! Köszönöm megtisztelő válaszát előző, emlődaganattal kapcsolatos kérdéseimre!, Hogy a kérdésem keretet kapjon, idáig ez történt:...
Melldaganat fiatal férfinél?
Tisztelt Doktornő! Pár napja zuhányzásnál a jobb mellbimbóm alatt (és talán a bal alatt is, csak nem ugyanúgy esik kézre) egy apró porcszerűséget vettem...
Sugárkezelés emlődaganat műtétet...
Tisztelt Dr. Baki Márta! 2023. júliusában egy éves mammográfiai vizsgálaton találtak egy 4x6x7mm-es, belignusnak mutatkozó elváltozást. A vizsgálatot végző...
Rekonstrukciós emlőműtét, savó
Tisztelt doktornő. Afelesegemet műtötték 2 hónapja. A teljes mirigy állományt eltavolitottak. Helyreállító műtétet csináltak nála. Implantátum lett behelyezve....