Kemoterápia és alternatív gyógymódok?

Cetuximab és FOLFIRI kezelés mellet szedhető-e búzafűlé, cékla lé, Varga féle gyógygomba kivonatok, Béres csepp. Onkológus a betegre bízza a döntést. Kérdésem, hogy a kapott kemoterápiás szerek hatékonyságát nem csökkentik-e a felsorolt táplálék kiegészítők? Köszön válaszát

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza alternatív gyógymódok témában

FOLFIRI - nek nevezett kemoterápiás kombináció és Cetuximab kezelés folyik - vélhetően vastagbélrákos betegen (nő, férfi, életkor, lokalizáció, szövettan, stádium, stb. ismeretlen) .

Nem tudok válaszolni arra a kérdésre, hogy bizonyos "gyógyhatású készítmények" mennyire befolyásolják a fenti kezelések hatásosságát. Mivel összehasonlító (és független auditálók által szigorúan ellenőrzött) vizsgálatok nem történtek mondjuk a FOLFIRI és a kis adag céklalé, a közepes adag céklalé, a nagy adag céklalé, az óriás adag céklalé - és a FOLFIRI céklalé nélkül összehasonlítására ezer-ezer betegnél, ezért nem tudok érdemben válaszolni. Remélni viszont lehet, hogy ezek az anyagok nem befolyásolják negatívan az igazolt daganatellenes kezeléseket - ugyanígy azt is csak remélni lehet, hogy esetleg pozitívan befolyásolják. Arról nem beszélve, hogy fogalmunk sincs arról, hogy egymást hogyan befolyásolják (tehát pl. búza-akármi, cékla és gomba egyszerre) .

Ezeket a készítményeket az OÉTI vizsgálja (Országos Táplálkozástudományi Intézet) , ahol csak azt vizsgálják, hogy az előírt adagban nem káros-e az illető anyag. Azt nem vizsgálják, hogy hogy hat. Azt sem vizsgálják, hogy mással kombinálva hogy hat.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2012. augusztus 02., 20:01; Megválaszolva: 2012. augusztus 04., 17:58
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Érdeklődés a lehetőségekről
Rutascorbin
Adenocarcinoma
Okozhat ez egészségkárosodást?