FEC típusú kemoterápia

Tisztelt Cím! Mellrák miatt, műtéten estem át, amely csak a daganat eltávolítására szorítkozott. Nyirokcsomó-érintetség nem volt. Tumormarker eredmények: CEA 3, 3 CA 15-3 25. Szeretnék információt kapni a FEC típusú kemoterápiáról. Három hetente, összesen 6 kezelést kapok. Milyen komolyabb, és egyébb mellékhatásokra számítsak? Ki fog-e hullani a hajam, illetve egyéb szőrzetem? Általános egészségi állapotom jó. Vérképem most még (egy kezelést kaptam csak) jó.

Dr. Nagykálnai Tamás válasza kemoterápia témában

A rosszindulatú daganatok kezelése során igen lényeges szempont, hogy a kezelésnek mennyi a hatása, mennyivel javul az esély a túlélésre, azaz mennyivel csökken a kiújulás kockázata.

10 közül 7 éli túl, vagy 9? Nem mindegy.

Hogy milyen áron?

Sajnos toxikus mellékhatások árán: hányinger-hányás, hajhullás, fáradtság, vérkép-romlás, néha bőrjelenségek, stb. árán. A FEC az három gyógyszer: fluorouracil, epirubicin és cyclophosphamid. Mindegyiknek sajátos mellékhatásai vannak, ezek némileg összegződnek.

A hányás-hányinger egy "atavisztikus" reflex: az élőlények úgy vannak beállítva, hogy mérgező anyagok gyomorba jutásakor azt kihányják, hogy élve maradhassanak. (Különben mondjuk az erdőben kóborló farkas a mérgező bogyóktól már rég kipusztult volna) . Itt a kemoterápia során nem jut semmi a gyomorba, de a cytotoxikus (sejtmérgező) anyagok a vérbe jutva az agy hányás-központjáig jutnak el. A hányást ki lehet védeni hányáscsillapítókkal.

A vérkép romlás is abszolut érthető: a fenti gyógyszerek hatnak a daganatokra (ha nem hatnának, akkor nem lennének "gyógyszerként" törzskönyvezve szerte e világban) , mégpedig azért, mert a szaporodó sejteket károsítják. Márpedig a daganatban sok-sok sejt szaporodik éppen akkor, amikor a gyógyszer odaér. A vérképzőszervünkben (a csontvelőnkben) is gyorsan szaporodó sejtek vannak, ezért (sajnos, mellékhatásként) a vérképünk is elromolhat a kemoterápiás kezelés alatt. A vérképzést újra és újra beindító injekciók nagy balhé esetén segítenek, de állandóan nem túlzottan szeretjük őket, mert más sejteket (esetleg a daganatsejteket) is "beindítják", szaporodásra késztetik.

A hajhullás szinte elkerülhetetlen, leginkább a tiszafa-származékoknál észlelhető ("taxánok", maga ezt most nem kap) , mert a hajhagymáink is gyors szaporodást mutatnak.

A bőrjelenségek a bőr vég-arteriolás (kis kapillárisokban lévő keringés vége) keringése miatt van főleg.

A fáradtság több összetevőből jön: lelki teher egy daganat, család, mit hoz a jövő, meddig élek, félek a fájdalomtól, stb. Ráadásul még operálnak is, sugaraznak is, szurkálnak is. Meg azért az infúziós terápiák, a vérvételek, a várakozások, a vizitek mind megterhelők.

Hirtelen ennyi, könyvtárak vannak a kemoterápiáról.

Gyógyuljon meg, minél előbb essen túl ezeken a "muszáj"-okon.

Dr. Nagykálnai Tamás

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2014. január 18., 20:11 ;Megválaszolva: 2014. január 20., 14:58
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
kemoterápia
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A feleségem nevében tenném fel a kérdésem. Pár hete műtötték emlődaganattal, mintegy 2-2, 5 cm-es részt metszettek ki az...
kemoterápia összetevői
Tisztelt Doktornő! 2 hónapja távolították el a jobb oldali mellemet kettős daganat miatt. Mindkettő invazív ductalis carcinoma Első tumor:...
Kemoterápia mellékhatása
2007-ben kaptam kemoterápiát, és sajnos azóta is vannak súlyos mellékhatások. Ezért szeretnék tanácsot kérni. Először a szem idegeket támadta...
Mellráktól való félelem
Üdvözlöm a segítségét szeretném kérni. A jobb mellem kb fél éve fájdogál nem folyamatosan, nem tudom pontosan meghatározni hogy hol mert nincs...
Ujabb szövetminta vétel...
Tisztelt Doktorasszony! Köszönöm szépen a válaszát a korábban feltett, emlődagatból keletkezett koponyacsont áttéttel kapcsolatban. Még egy...