Ciszta elrákosodhat?

Tisztelt Válaszoló Orvos! 38 éves nő vagyok. 2008-ban derült ki, hogy mindkét mellemben apró ciszták vannak, a diagnózis mastopathia fibrocystica (az is elképzelhető, hogy már régebben is azok voltak, csak nem történt ilyen irányú vizsgálat) . Azóta évente járok mell UH-ra, kétévente mammographiára. Minden évben találtak mindkét mellemben hol kisebb, hol nagyobb cisztákat, amik a rendszeres követésen kívül egyéb beavatkozást nem igényeltek. 2012-ben kétszer is voltam vizsgálaton, mert újabb csomót találtam a mellemben, de a "szokásos" cisztákon kívül egyéb elváltozást nem látott a vizsgáló orvos, viszont a jobb mellemben 12 óra irányban egy 8 mm-es ciszta is volt (általában a cisztáim 2 és 6 mm között szoktak "mozogni") , viszont állítólag teljesen ártalmatlan szerkezetű. Ebben az évben ismét voltam vizsgálaton, ahol mindkét oldalon a szokásos 3-6 mm-es cisztákon kívül talált a doktornő a jobb mellemben 12 óra irányban az areola szélénél egy rekeszes jellegű, 12x5 mm-es cisztát. Felmerült bennem, hogy ez nem ugyanaz a ciszta-e, ami tavaly ugyanúgy a jobb mellemben, ugyanúgy 12 óra irányban volt, csak 8 mm-es, mert akkor azóta növekedett! A doktornő egyébként nem is a mérete, hanem a rekeszes jellege miatt aspirációs cytológiát javasolt, melyre jövő héten megyek. Mondtam neki, hogy nagyon félek az eredménytől, de megnyugtatott, hogy nem valószínű, hogy bármi rendellenes lenne a cisztában, csak "a szakma szabálya szerint egy ilyen típusú cisztát meg kell szúrni a biztonság kedvéért". Ha ez a ciszta esetleg ugyanaz, ami még tavaly 8 mm volt, akkor a növekedés lehet rákos elfajulás jele, illetve ez a bizonyos rekeszes jelleg ugyancsak utalhat arra, hogy ez az elváltozás valójában nem is ciszta, hanem rosszindulatú daganat? Azzal, hogy leszívják ennek a cisztának a tartalmát, nem veszélyeztetik a mell egészségét, pl. éppen a beavatkozás kapcsán indul el valami rosszindulatú folyamat? Meg tudom bármilyen módszerrel szüntetni a mellemben a cisztákat? Köszönöm válaszát

Dr. Nagykálnai Tamás válasza emlő probléma témában

Tisztelt Levélíró!

Először is szeretném eloszlatni a köztudatban keringő téves felfogást, miszerint az aspirációs cytológiai vizsgálat okozná a rákot. Az aspirációs cytológiai vizsgálat nem okoz rákot. Az orvosok nem betegséget csinálnak, hanem gyógyítják, kezelik azokat, mint például az emlőrákot. Kb. 7500 új emlőrákos eset tapasztalható kicsiny hazánkban évente.

Ez azt jelenti, hogy minden 9 megszületett magyar leánygyermek közül 1 (azaz egy) a magyar nők átlagosan várható élettartama során valamikor emlőrákot kap.

Népbetegségnek is lehet nevezni.

A rendszeres szűrő-jellegű vizsgálatoknak (hazai népegészségügyi szűrés formában 45 és 65 év között) az a jelentőségük, hogy a TÜNETMENTES hölgyeknél előbb lehessen észrevenni a kezdődő rosszaságot, mert az jobban gyógyítható.

Mivel hazánkban csak a behívott betegek kb. 43-44 %-a jön el a szűrésre, ilyen módon nem értünk el sikereket, az emlőrák halálozás itthon nem csökkent.

Esetünkben viszont arról van szó, hogy egy NEM tünetmentes, hanem tünetekkel, előzményekkel rendelkező hölgy problémájára kell válaszolni.

A mastopathia cystica, azaz a tejmirigy végkamrák cisztás felduzzadása nem rosszindulatú betegség. Kezelése abban áll, hogy hormonális fogamzásgátlót ne szedjen a kedves beteg, és kontrolláljuk 3-4 "normális" ciklus után. Ha ismét ott van, sőt növekedett a ciszta, akkor aspirációs cytológiát kell végezni: egyrészt tudjuk meg a mikroszkópos leletet, másrészt ez a bizonyos ciszta a leszippantástól összeesik, és egy darabig nem csinál panaszt. Az alapbetegség viszont ettől nem gyógyul meg, csak az az egyetlen ciszta. Az cisztás emlőbetegség alkati probléma (mondjuk, hogy hormonális) . Tehát ismételten mondom: újra és újra kontroll és ismételt leszívás a nemzetközileg elfogadott kezelés ("treatment of choice") .

Nagyon ritkán apláziás, metapláziás (nem odaillő) sejtek is lehetnek a leszívott ciszta-folyadékban. Ilyenkor viszont a cisztát tényleg ki kell venni - különben nyugodtan ott lehet hagyni.

Talán közelebb kerültünk a betegség (inkább állapot, alkat) megértéséhez.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2013. augusztus 09., 15:14; Megválaszolva: 2013. augusztus 12., 14:58

Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek

csomo a mellben
jo napot kivnok 5 napja a ciklusom utan csomot eszleltem a bal mellemben duzzadt es fajdalms sot viszket is mekkora a baj? orvoshoz nem merek fordulni.kerem...
Mellfájdalommal kapcsolatos vizsgálat
Üdvözlöm. Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz.31 éves nő vagyok.2012 októberében és 2013 februárjában műtöttek Endometriosis-sal.Fél évig...
emlővizsgálat2
Fél éve mammográfián a köv.lelet született: Mindkét emlő R1. Mindkét oldalon dens emlő. Tumorárnyék, malignitásra utaló jel nem...
Bizonytalanság
2013. októberében voltam mammográfiás vizsgálaton, mert a bal mellemben csomót éreztem. A vizsgálat cisztát mutatott ki, aminek sűrűbb a tartalma....
Mell önvizsgálat
Tisztelt címzett! 8 nappal a menstruációm után a bal mellem elkezdett fájni, borogattam amitől nem lett jobb, infra lámpáztam hátha a melegtől...