emlővizsgálat2

Fél éve mammográfián a köv.lelet született: Mindkét emlő R1. Mindkét oldalon dens emlő. Tumorárnyék, malignitásra utaló jel nem differenciálható. UH eredménye: bal oldalon lateralis alsó quadransban areola szélnél 6mm-es belsőechokat tartalmazó kis cysta, medialis felső quadransban is egy 3mm-es cysta. Jobb oldalon külső felső quadransban 2 db 5mm-es cysta. Cysta mammae l.u. Ma voltam kontrollon, de csak UH-gal néztek meg. Az eredmény: Pathológiás echoszerkezeti eltérés az axillákban nem ábrázolódott. Jobb o. felső quadransok határán areola felett egy-egy kb.6mm-es cystosus képlet. Bal o.külső alsó quadransban a tap.resist.megfelelően egy 4mm és egy 5mm-es szabályos intramamm.ny.cs.nek megfelelő jól körülhatárolt echoszegény solid képlet. Szakvélemény: Cysta mammae l.d.; J.o.intramamm.ny.cs.Kicsit megijedtem, hogy most már nyirokcsomóról van szó. Fél év múlva kell mennem kontrollra. Mi a véleménye? Aggódjak-e, valamilyen vizsgálatra el kell-e mennem? Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel: Andrea Dr. Nagykálnai Tamás válasza a emlő eltérés témában A leírások alapján "mastopathia cystica" a betegsége (ami szinte nem is betegség, hiszen többszázezer nőnek vannak cisztái az emlőkben) . A leírás alapján nem merül fel semmilyen gyanú. Nem írja, hogy használt-e (vagy inkább hosszasan használt-e) hormonkészítményeket, pl. fogamzásgátlót? Nyirokcsomó meg általában van, ez a normál testünkhöz hozzátartozik. Ugyanazon a gépen (a gépek feloldóképessége más és más) , ugyanaz a doktor vizsgálta (a doktorok szeme más és más)? Ráér kontrolláltatni nyáron. dr. Nagykálnai Tamás Tisztelt Doktor Úr! A már fent megválaszolt témában a kérdéseire válaszolnék, hogy teljesebb legyen a kép: fogamzásgátlót nem, de hormonkészítményeket kaptam endometriózis (ciklust leállították fél évre) , 5 inszemináció miatt.Ugyanazon a gépen, másik orvos vizsgált.45 éves vagyok, és már a változókor kerülget, ciklus kimaradozik, egy hete volt eü. kaparásom.Normális a ny.cs, de a méreteik is? Köszönettel: A

Dr. Nagykálnai Tamás válasza emlő probléma témában

A leírások alapján úgynevezett "mastopathia cystica" a diagnózis.

Azaz nem daganat.

Nem daganatos beteget állandóan (mondjuk havonta, hetente, naponta) vizsgálni felesleges (egyrészt feleslegesen leterheli az egészségügyet /hosszabbodnak a várakozási listák/, másrészt túlzott félelemérzetet kelt magában a betegben is, egy állandó rettegést, "miért hívnak vissza már megint? ") .

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően ezért Önt fél év múlva rendelték vissza kontrollra.

Emlőrák sajnos a rendszeres kontrollok ellenére is kialakul (hazánkban mintegy 7000 új esetben évente) , hiszen a Rtg vagy UH felvételek csak dokumentációra valók, és nem védenek a daganatok ellen. Ezért a világ legjobb szakértői által ajánlott ésszerű gyakorisággal rendelik vissza az asszonyokat vizsgálatra - ezek az ajánlások az úgynevezett vezérfonalak, vagy protokollok.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2014. április 09., 09:21 ;Megválaszolva: 2014. április 12., 15:58
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
csomo a mellben
jo napot kivnok 5 napja a ciklusom utan csomot eszleltem a bal mellemben duzzadt es fajdalms sot viszket is mekkora a baj? orvoshoz nem merek fordulni.kerem...
Mellfájdalommal kapcsolatos vizsgálat
Üdvözlöm. Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz.31 éves nő vagyok.2012 októberében és 2013 februárjában műtöttek Endometriosis-sal.Fél évig...
Bizonytalanság
2013. októberében voltam mammográfiás vizsgálaton, mert a bal mellemben csomót éreztem. A vizsgálat cisztát mutatott ki, aminek sűrűbb a tartalma....
Mell önvizsgálat
Tisztelt címzett! 8 nappal a menstruációm után a bal mellem elkezdett fájni, borogattam amitől nem lett jobb, infra lámpáztam hátha a melegtől...
Szeretném, ha világossá tenné...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 58 éves vagyok kb. 9-10 éve az egyik mellemből cisztát szívtak le. Azóta panaszom nem volt. Most áprilisban kezdődött egy...