emlőbiopszia eredményének értelmezése

Tisztelt doktor úr/nő! Komplex mammográfiai vizsgálaton voltam, ahonnan MR vizsgálatra küldtek.Ennek eredménye: "A jobb emlő felső negyedhatárán közvetlenül a mellkas előtt 7 mm legnagyobb átmérőjű kp. intenzív elhúzódó halmozást mutató képlet ábrázolódott, mely a megjelenése alapján intramammaris nyirokcsomó lehet." Ezt követően a Mammográfián laterális irányból stereotaxiális FNAB-t vettek. A vékonytű aspiratios cytológiai lelet szerint: "Véres háttérben cytológiai vizsgálatra alkalmas számú sejt nem látható. Amennyiben az elváltozás bevérzett területnek nem felel meg, abban az esetben C1, egyébként ha benigus elváltozásnak megfelel C2, ha nem, akkor C1. Tisztelettel kérem, legyen szíves a fenti eredményt számomra érthetővé tenni. Kérdezem még azt, hogy mit tehetek- esetleg mit szedhetek - hogy ez az elváltozás megszűnjön vagy tovább ne növekedjen? Válaszát köszönöm.

Dr. Nagykálnai Tamás válasza emlőbiopszia eredménye témában

Kedves Kérdező!

Nem tudjuk, hogy miről van szó, a citológiai vizsgálat nem mond használható diagnózist, mert nem látott a mikroszkóp alatt olyan sejteket, melyeket meg lehetett volna ítélni.

Ezért én innen a távolból pláne nem tudok mondani se jót, se rosszat.

De azért a kialakult helyzetet valahogy meg kellene oldani.

A következőket javaslom:

1./ "Jobb a békesség" kedvéért Zitazonium tablettát szedetnék a beteggel, napi 20 mg-ot (10 mg-os tabletta van forgalomban, tehát napi 2 tablettát kell bevenni) . Folymatosan, évekig kellene szedni. Ez elvileg a hormon-érzékeny emlőrák egyik gyógyszere - bár itt nem igazolódott emlőrák, mert az C4 vagy C5 diagnózis lett volna. Itt mi most profilaxisra (megelőzésre) használjuk.

2./ Megismételtetném a mammográfiát, és ha kell, akkor az MR-t is két-három hónap múlva, azaz 2013. februárban.

Ha nincs változás, akkor nyertünk.

Szerintem ez lesz.

Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2012. november 20., 14:48; Megválaszolva: 2012. november 24., 15:21
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Rosszindulatú melldaganat
Tisztelt Doktornő kérném a véleményét erről a leletröl anyósomnak most a mammográfián találták ezt a rosszindulatú daganatot . Kérem értékelje...
Mammográfia vélemény
Tisztelt Doktornő! Nagymamám miatt érdeklődnék. Majdnem 20 éve egy nagyon kicsi rosszindulatú daganatot távolítottak el a bal melléből. Kapott...
Lehet mellrák?
Üdvözlöm! A panaszom az lenn, h kb 2-3 hete egy érzékeny pirosas lilás foltot,és egy borso nagyságú csomót találtam a bal mellemen,közvetlen a...
Mellékhatások
Tisztelt Doktornő! 2021 februárban kaptam sugárkezelést melldaganat miatt. Lucrin Zitazoniumot kaptam de először erős szívdobogás, majd ízületi...
Hashártyarák
T.Doktorno! Édesanyámnál 15 éve emlőrákot állapítottak meg amit hónalj és emlő sugárkezeléssel kezeltek. 2019-ben ez a betegség kiújult és...