Magas vérnyomás és influenzaszerű tünetek

16 évig szedtem Coverex 4mg majd 2 évig Prenessa 4 mg-os gyógyszert most hirtelen felment a vérnyomásom 215/112-re Micardisplus 80/12, 5 mg-os gyógyszert kaptam, ez azt jelenti hogy a hatóanyag húsz-szorosára emelkedett? Nagyon erősnek érzem a gyógyszert, erős torok és gégefájdalmat, torokkaparást érzek. Szulfonamid érzékeny vagyok ez befolyásolhatja a tüneteimet, mint ennek a gyógyszernek a mellékhatása? Az új gyógyszertől mennyi idő alatt kell bekövetkezni a változásnak, azaz mennyi idő alatt kell beállnia a vérnyomásnak a normális értékre? Köszönöm a választ: Nagyné Margó

WEBBeteg Szakértő válasza magasvérnyomás témában

Kedves Margó!

A MicardisPlus hatóanyaga más, mint a korábbi gyógyszereké (de a Coverexé és a Prenessáé ugyanaz, perindopril) , ezért lesz más a dózis, bár a gyógyszerek támadáspontja hasonló. A MicardisPlus egy kombinált készítmény, telmisartant (ARB, angiotenzin receptor blokkoló) és vízhajtót is tartalmaz. A perindoprilhoz hasonló gyógyszerek gyakori mellékhatása a köhögés, ez az ARB-k mellett jelentősen ritkább. Azonban néhány esetben előfordulhatnak influenzaszerű tünetek, torokfájás, melyek többnyire átmenetiek. A vízhajtó komponens, a hydrochlorothiazid viszont szulfonamid-származék, ez hozzájárulhat a panaszokhoz, emiatt mielőbb egyeztessen kezelőorvosával, lehet, hogy fel is kellene függeszteni addig a gyógyszer szedését. A telmiasartan önmagában is elérhető, hatásának beállásához pár hétre is szükség lehet.

Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. március 10., 09:07 ;Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 15:18
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Magas vérnyomás és az L-arginin
Tisztelt Szakorvos! Olvastam valahol az L-arginin nevű anyagról, amely tudomásom szerint a NO termelésében segít az érrendszernek.Ennek...
mit tegyek?
Tisztelt Cím! Két éve nagyon sokszor volt, hogy a vérnyomásom magas értékeket mutatott.Orvosnál is voltam, de azt mondták szemfenék vizsgálat...
vérnyomas
jo napot! 3hete abbahagytam a dohanyzast, a vérnyomasra szedek 2mg os csokkentot, elkezdtem citromfu teat fogyasztani, valamint magne b6 ot! az utobbi...
új vérnyomás gyógyszer
Régen amlipin vérnyomás csökkentőből félszemet szedtem, most a háziorvosom újat írt fel Ampldipress 1 A Pharma ebből már egy szemet írt egy napra...
Magas vérnyomás és hirtelen...
Tisztelt Dr. Úr/Nő Olyan problémával fordulok ide, hogy kettő napja nem igazán érzem jól magam.Sosem volt baj a vérnyomásommal, mindég 120/75 volt...