• Magas vérnyomás és influenzaszerű tünetek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        16 évig szedtem Coverex 4mg majd 2 évig Prenessa 4 mg-os gyógyszert most hirtelen felment a vérnyomásom 215/112-re Micardisplus 80/12,5 mg-os gyógyszert kaptam, ez azt jelenti hogy a hatóanyag húsz-szorosára emelkedett? Nagyon erősnek érzem a gyógyszert, erős torok és gégefájdalmat, torokkaparást érzek. Szulfonamid érzékeny vagyok ez befolyásolhatja a tüneteimet, mint ennek a gyógyszernek a mellékhatása? Az új gyógyszertől mennyi idő alatt kell bekövetkezni a változásnak, azaz mennyi idő alatt kell beállnia a vérnyomásnak a normális értékre? Köszönöm a választ: Nagyné Margó

        WEBBeteg szakértő válasza a magasvérnyomás témában

        Kedves Margó!

        A MicardisPlus hatóanyaga más, mint a korábbi gyógyszereké (de a Coverexé és a Prenessáé ugyanaz, perindopril), ezért lesz más a dózis, bár a gyógyszerek támadáspontja hasonló. A MicardisPlus egy kombinált készítmény, telmisartant (ARB, angiotenzin receptor blokkoló) és vízhajtót is tartalmaz. A perindoprilhoz hasonló gyógyszerek gyakori mellékhatása a köhögés, ez az ARB-k mellett jelentősen ritkább. Azonban néhány esetben előfordulhatnak influenzaszerű tünetek, torokfájás, melyek többnyire átmenetiek. A vízhajtó komponens, a hydrochlorothiazid viszont szulfonamid-származék, ez hozzájárulhat a panaszokhoz, emiatt mielőbb egyeztessen kezelőorvosával, lehet, hogy fel is kellene függeszteni addig a gyógyszer szedését. A telmiasartan önmagában is elérhető, hatásának beállásához pár hétre is szükség lehet.


        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-10 09:07:11; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 15:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés