• Magas vérnyomás kamaszkorban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        16 éves fiamnál rutinellenőrzéseken magas vérnyomásra figyeltünk fel. Az elmúlt héten minden nap mérték az iskolában, az értékek reggel 140/90 és 155/100 között mozogtak. Azt szeretném kérdezni, mennyire rosszak ezek az értékek az ő korában, és mi lehet a háttérben, melyek a kiváltó okok? Nem túlsúlyos, rendszeresen táplálkozik, sportol, 181 cm magas, 70 kg.

        WEBBeteg szakértő válasza a vérnyomás, fiatal, magas vérnyomás témában

        A serdülők vérnyomását a testsúly, a magasság is befolyásolja, a megadott értékeket is figyelembe véve azonban ezek a vérnyomások magasabbak a megengedettnél. Ezt okozhatja az izgalom is, ami egy orvosi vizsgálattal jár. Érdemes lenne esetleg, ha van rá mód, otthon is megmérni a vérnyomást, az értékelésben 24 órás vérnyomásmérés (ABPM) segíthet. Ha így is magasak az értékek, további vizsgálatokra van szükség.

        Már ilyen életkorban is gyakori az úgynevezett esszenciális hipertónia (ilyenkor nem lehet kiváltó okot kimutatni), erre inkább túlsúly, családban előforduló magasvérnyomás-betegség esetén van gyanú. A másodlagos okok (hormonális eltérés, vesebetegség, veseartéria szűkülete, kardiológiai okok) kizárására hasi ultrahang, vérvétel, vizeletvizsgálat, EKG, szívultrahang elvégzése lehet szükséges.

        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-02-22 16:32:55; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 08:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés