• Vérnyomás mértéke és ingadozása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Enyhén emelkedett vérnyomással kapcsolatban szeretnék kérdezni – 41 éves, közepesen túlsúlyos, évek óta aktívan sportoló férfi vagyok. A nyugalmi vérnyomásom az elmúlt néhány évben 130 környékéről 140 környékére ment fel. A háziorvos és a kardiológus szerint nem kell mást tennem, csak folytatni a sportolást. Kérdésem egyik fele, hogy ezt Ön is így látja-e? Nem szeretném, ha egy napon egy másik kardiológus azt kérdezné tőlem, miért nem jelentkeztem hamarabb nála. A másik kérdésem a vérnyomás ingadozásával kapcsolatos. Ha reggel, nyugalomban 135-137 körüli értéket mérek, akkor normális-e, hogy a napi otthoni jövés-menés, vagy egy pár perces mosogatás után 145-150 közé kúszik fel a vérnyomás? Én ezt kissé soknak érzem, de csak a megérzéseimre tudok hagyatkozni, illetve "nem szeretek" 150 feletti értéket mérni, pedig az is előfordul ennél jelentősen nem nagyobb terhelés esetén. Az elmúlt kb 3 évben szűrővizsgálatok és diagnosztizálások okán legalább 3-4 EKG, 1-2 terheléses EKG és legalább 2 szívultrahang-vizsgálat is történt, mindegyik tökéletes eredménnyel. Szükség lehet-e gyógyszerre az esetemben, van-e valami teendőm, vagy teljesen normális minden, ahogy van?

        Dr. Molnár Dóra válasza a vérnyomás témában

        Kedves Kérdező! A fenti értékek valóban határesetet jelentenek, de még egyértelmű gyógyszeres kezelés nem biztos, hogy szükséges. Egy 24 órás vérnyomás monitorozást javasolnék (ABPM), nemcsak a nappali vérnyomás értékek, hanem alvás közbeni mérési eredmények ismerete segíthet eldönteni, hogy kell-e kezelés. A napszaki ritmus (mennyivel alacsonyabb éjjel a vérnyomás)is fontos tényező. A szemfenéki erek vizsgálata is javasolt, az erek állapota is befolyásolhatja, hogy mikor kell elkezdeni a gyógyszeres kezelést. A sószegény diéta, a mozgás, és az optimális testsúly elérése is elősegítheti a vérnyomás csökkenését az ideális értékre. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. január 04., 09:41; Megválaszolva: 2018. január 07., 19:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: