Lehet-e gyermekem daganat után?

Nálam 2003 júniusában állapítottak meg rosszindulatú daganatot (Hodgkyn limfómát) , aztán 4 hónapig kemoterápiát, 2003 decemberében 1 hónapig sugárkezelést kaptam. Sajnos nem segített a kezelés, ezért 2004 márciusától újra kemoterápiára kellett járnom, és augusztusban csontvelőtranszplantációt hajtottak rajtam végre. Azóta rendben vagyok, évente járok ellenőrzésre. Jelenleg a férjemmel kisbabát szeretnénk, és a kérdésem az lenne, hogy a 7 évvel ezelőtti kezeléseimnek lehet-e még káros hatásuk a magzatra. Vagy most már bátran vállalhatunk gyermeket?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Váróczy László PhD válasza limfóma, gyerek, gyerekvállalás, terhesség témában

Sajnos azt kell, mondjam: nem zárható ki, hogy a korábbi kemoterápiák miatt problémája lesz a teherbeeséssel, illetve a terhesség zavartalan kihordásával. A citosztatikus szerek ugyanis károsítják az ivarsejteket, és nők esetén az ivarérett korban - ellentétben a férfiakkal, ahol a spermiumok képződése folyamatosan megújul - már nem születnek új petesejtek, a meglévő néhány tízezres állománnyal kell "gazdálkodni". Ennek ellenére azt javaslom: próbálkozzanak nyugodtan a gyerekkel, hátha sikerül teherbe esnie, de utána mindenképp keressenek fel a genetikai tanácsadót, hogy fokozott figyelemmel kísérjék a magzat fejlődését!

Kérdés: 2011. február 22., 21:14; Megválaszolva: 2011. február 26., 20:01
Kérdések és válaszok: Vérképzőszervi daganatok (leukémia, limfóma)
lymphoma betegség?
Tisztelt Doktor Nő/ Úr! 52 éves férfi vagyok, és sajnos nagyon meg vagyok ijedve, ugyanis pajzsmirigy problémáim kiegészültek nyirokcsomó...
Végbélkörnyéki fájdalom és láz
Érdeklődni szeretnék, hogy mire utalhat végbél körüli fájdalmam, ami vizelet és székletürítéskor fokozódik.5 napja jelentkezett és lázam is...
Bizonytalanság
Űdvözlöm: a barátnöm nevében szeretnék kérdezni, rengeteg vizsgálaton van tul, melyek alapján Non-Hodgkin B-nagysejtes diffuz limphomája van. Most...
Limfóma gyanús nyirokcsomók
Több mint egy hónapja 2 nyirokcsomót észlelek a nyakamon. Nos nem tudom mi lehet a kiváltó oka. Az allergia? esetleg valami más áll a háttérben? ...