Állandó légszomj

Üdvözlöm! Olyan problémám lenne, hogy kb. lassan 2,5 hete nem tudok mély levegőt venni, folyamatos légszomjjal küzdök egész nap. 98' óta asztmás vagyok, először erre gondoltam, hogy valami történt és kiújult, főleg, hogy állandó gyógyszerem nem volt 20 éves korom óta, csak rohamoldásra Ventolin. Azzal kezdődött, hogy jobb oldali bordafájdalmam lett a semmiből, először azt hittem epe, igaz sosem volt bajom vele eddig, de a háziorvos azt mondta (mivel nyomásra fáj, érzékeny) , hogy bordaközi ideggyulladás. Csak rosszabb lett, jött hozzá, hogy a mellkasom felé kezdett meg fájni és jött hozzá a már elviselhetetlen légszomj, nem tudok sóhajtani, nem megy be annyi levegő amennyi kellene. Pulmonológián jártam, ahol egy kis vírusfertőzés volt, antibiotikumot, Medrolt, Lordestint, Theospirexet, Symbicortot kaptam. Elmúlt a gyulladás. A fulladás megmaradt, van, hogy sokkal rosszabb. Mivel egyfolytában 100-on felül volt a pulzusom, így a pulmonologus felírt 0,25 mg Xanaxot, amitől majdnem elaludtam de ugyanúgy fulladok és ugyanúgy sok volt a pulzus, valamint beutalt a kardiológiára sürgősen, ahol normál volt éppen a pulzus (88) de 24 órás ekg-t javasolt majd (de csak több mint 2 hét múlva van rá lehetőség) , szivultrahangot, pajzsmirigy laborvizsgálatot. Mellkas CT készült, eltérés nem látható. A mellkasom fáj, nem rohamokban jön a fulladás/légszomj, hanem amint az ágyból felkelek, már nehéz légzésem van reggel és egész nap tart, elviselhetetlen. A rohamoldó szerek, amit az asztmára kaptam semmit nem javítanak. Egy nagyon alap labor készült, eltérés nincs. 2 hétig nagyon étvágytalan voltam azelőtt ahogy ez elkezdődött, semmit nem tudtam szinte enni. A kardiológián Bisoplorort (5mg) kaptam tegnap, ma reggel fél szemmel kellett kezdeni, ami a pulzust már 72-re levitte, de a fulladás megmaradt. Egyszerűen már elviselhetetlen. Ön szerint mi lehet? Már teljesen tanácstalan vagyok és kezdek kicsit kétségbeesni is. Lehetséges, hogy összefüggés lenne mégis csak a borda izom gyulladással? Nem történt semmi olyan az életemben, ami pszichikai behatással lett volna rám. Itthon nevelem a másfél éves kislányom. De kezdem úgy érezni, nem is szív eredetű lesz ez, gondolom akkor már nem kellene fulladnom ha már bevettem reggel ezt a gyógyszert akit kaptam. Nagyon várom és köszönöm válaszát! Üdvözlettel, Kőműves-Tomek Orsolya

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza fulladás témában

Tisztelt Kérdező!

Ha a mellkasi fájdalomhoz rendszeres fulladás, nehézlégzés is társul és a kardiológius sem talált számottevő eltérést én ismételt pulmonológiai vizsgálatot, esetleg másodvéleményezést kérnék. Sokszor nehéz megtalálni elsőre azt a puffot, vagy gyógyszerkombinációt amely valóban hatásos. Légzésfunkciós vizsgálat volt -e? (spirometria) Van e igazolt allergiája, szaturációja milyen? Volt e esetleg covidos, posztcovid szindróma felmerülhet-e? Kislánya mellett mennyi idő jut a pihentető alvásra? Ezek a kérdések merülnek még fel bennem, amik válaszra várhatnak.

Egy szem bisoprololtól még nem biztos hogy enyhülni tudnak a panaszok, illetve a holter ekg is nagyon informatív tud lenni.

Ha nem volt még, pajzsmirigy irányában is érdemes lenne vizsgálódni, TSH, T3,T4, antiTrak,antiTPO paramétereket a laborból (ezeket endokrinológus vagy magán labor tudja nézni, háziorvos csak TSHt kérhet) ill esetleg egy pajzsmirigy uh is szóba jöhet.

Amíg a további kivizsgálások zajlanak érdemes lenne valamilyen relaxációs technikát elsajátítani párhuzamosan, pl. autogen tréning, esetleg egyes mindfulness elemeket, mert a feszültség, egeszsegszorongás csak tovább fokozhatja a tüneteket.

Mielőbbi és gyors jobbulást kívánok! üdvözlettel dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2022. május 05., 10:50; Megválaszolva: 2022. május 12., 07:07
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Fulladás
Tisztelt Doktor No! Egy jó ideje fenn álló problémám van sajnos Fulladok igy kezdődik majd orrfolyás hapci ami sajnos akkora erővel jon hogy hátul...
Dohányzás és az asztma miatt fájhat...
Jó napot Doktornő! Asztmás vagyok 3 éves korom óta és kb. 19-20 éves koromra nagyjából megszűntek a fulladások hasonló tünetek. De elkezdtem...
Bronchitis újra és újra
Üdvözlöm! Karácsony előtt megint orvoshoz kellett mennem a gyermek korom óta kísérő bronchitis miatt. Soha életemben nem dohányoztam, mégis 2-3...
Orgazmus közbeni fulladás
Tisztelt Doktor Úr! Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy szex közben mikor orgazmusom van, rögtön utána befulladok...konkrétan, mintha elzárná...
Mitől alakulhat ki éjszakai...
Tisztelt Doktor úr/Doktornő! A barátom éjszaka nagyon hirtelen felriadt, kapkodott a levegő után, furcsán köhögött és az ablakhoz szaladt. Azt...