• Azbeszt, üveggyapot egészségre gyakorolt hatása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő. 43 éves vagyok, mozgássérült. (egyik lában 3 cm-rel rövidebb.)12 évig dohányoztam (napi 30 szál) de 2018. októberében letettem. Nyáron több szédülés, és gyakori bal oldali mellkasfájdalom miatt vizsgáltak, szívkatétereztek is, de nem találtak semmi kórosat. Készült 2x is mellkasröntgen, de ott sem találtak komolyabb eltérést. Viszont egyik alkalommal a jobb oldalon pleura megvastagodásról írnak. Legutóbbi tüdőgyulladásom 2017 decembertől 2018 márciusáig tartott. (5-6 éve évente 1-2x visszatérő tüdőgyulladásom szokott lenni. Van, hogy megfázás után, de volt, hogy csak úgy spontán.) Most megint kaptam beutalót mellkas röntgenre, ill. gasztróra a mellkas fájdalom miatt, ill. az itteni tüdőgyógyász porlasztó készüléket írt fel, amibe salvus víz, ill. paxirasol oldat kell. Kérdésem, hogy 12 évnyi dohányzás után kitisztulhat-e még az amúgy sem túl erős tüdőm? (A családban már volt tüdőrákos, és nagyon félek ettől a betegségtől.) Idegesítenek a gyakrabban visszatérő főleg hörgőgyulladások. Ezen kívül az lenne még a kérdésem, hogy a mai üveg, és kőzetgyapotoknak a pora mennyire mélyre tud bejutni a tüdőbe? Ha be is jutnak, valóban lebomlanak? Az üvegszálat vagy porát hogy tudja a tüdő lebontani? Mennyi a lebomlási idejük? (Mert sajnos a házunk 1-2 helyiségében még nincsenek a gipszkartonok közti rések beglettelve, és esetleg lehet kiporzása a gyapotnak.) Válaszát köszönöm, és Boldog Új Évet Kívánok. Sándor

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a COPD, üveggyapot témában

        Kedves Sándor! Először is gratulálok a dohányzásról való leszokásához! Ezzel tett legtöbbet az egészsége érdekében. A visszatérő hörghurutok, tüdőgyulladások oka a dohányzás volt, ami a tüdő tisztulását ( csillószőrös sejtek működésének gátlásával), kórokozókkal szembeni védekező képességét jelentősen rontotta. Ezek a funkciók folyamatosan javulnak, és normalizálódnak. A dohányzás során lerakódott szennyeződések kiürülésének ideje pontosan nem ismert, de hónapok, akár évek szükségesek hozzá. Az üveggyapot belégzése azoknál jelentős, akik ezzel dolgoznak rendszeresen. A korszerű technológiával gyártott üveggyapot felszívódása, és kiürülése egyes tanulmányok szerint kb. 6 hónap. Úgy gondolom, az Ön esetében ez nem jelent reális veszélyt. Mindenképpen használja belégzőszereit, inhaláljon, ha szükséges, és rendszeresen járjon kontrollvizsgálatokra. Az évenkénti tüdőszűrés is kihagyhatatlan. Üdvözlettel:


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla

        Kérdés: 2018. december 29., 21:21; Megválaszolva: 2018. december 30., 18:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: