Tüdőszűrés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Minden évben járok tüdőszűrésre, mivel élelmiszeriparban dolgozok. Most meg kellett ismételni a szűrést, mert a Doktornő a hilusokat szélesebbnek ítélte meg a kelleténél, de nem igazán tudta eldönteni, hogy belefér-e a normális tartományba. Azt mondta lehetnek nyirokcsomók is, megkérdezte nem voltam-e lázas beteg a közelmúltban, de mivel nem voltam, nem tudta megmondani mi az oka az elváltozásnak. Mivel lisztérzékeny vagyok visszamenőlegesen megnézte a leleteimet, decemberi ultrahangon hasi nyirokcsomókat találtak (15 mm-eseket) januári CT nem mutatott ilyen jellegű elváltozást, ahogy a márciusi MR sem. Ebből levonta a következtetést, hogy egyelőre nem küld CT-re, három hónap múlva kell visszamennem és akkor újra átvilágítanak. Gyógyszert sem kaptam. Kikértem a gasztroenterológusom véleményét is, ő azt mondta, hogy nálam még annyira kezdeti fázisban van a lisztérzékenység (fél éve diagnosztizálták) , hogy nem lehet összefüggés a két dolog között. Közben voltam vérvételen is, a háziorvos szerint rendben vannak az értékeim. Kérném segítségét, mi lehet mindennek az oka, Ön szerint is várhat a dolog 3 teljes hónapot, vagy inkább járjak a végére. Nem vagyok nyugodt. Várom megtisztelő válaszát! Üdvözlettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Lajtos Melinda válasza tüdőszűrés témában

Tisztelt Hölgyem!

A mellkas röntgenen észlelt hilusi kiszélesedést megnagyobbodott nyirokcsomók okozhatják, melynek hátterében számos ok állhat (vírus fertőzés, valamilyen gyulladás, tbc, sarcoidosis, lymphoma) . Az eltésér a lisztérzékenységgel szerintem sem lehet összefüggésben. Amennyiben panaszmentes, akkor a kontroll vizsgálatot nem szabad túl rövid időn belül megismételni, így elég 2-3 hónap múlva egy kontroll mellkas röntgen, ha még mindig úgy ítélik meg, hogy van rajta eltérés, akkor mindenképp mellkas CT is szükség, és annak az eredményével, ha szükséges, további tüdőgyógyászati szakvizsgálat.

Dr. Lajtos Melinda
Dr. Lajtos Melinda pulmonológus szakorvos jelölt
Kérdés: 2012. szeptember 18., 10:24; Megválaszolva: 2012. szeptember 21., 18:58
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Sóterápia Covid után
Lelet eredmény
Mellkasröntgen lelet értelmezése
Diszkrét tüdőgyulladás DAB
Légzésnehézség
Tisztelt Doktornő, 7. éve egyáltalán nem dohányzom. 