Mellkas röntgen, meggyógyultam?

Tisztel Doktor úr/hölgy! Kb 2 évvel ezelött egy ingyenes, beutaló nélküli légzésfunkciós vizsgálaton vettem rész, ahol légzésemet 67 %.-ban éllapitották meg ez sajnos csökkent fél évvel ezelötti kontrolon 57 % lett.Spiriva inhalációs port használok. Kérdésem a röntgen leletekkel kapcsolatos, melyek az alábbiak: 2005.12.27 " Bal oldalt a szivcsúcsnál pneumonia szer transparentia csökkenés. Cor nem nagyobb, aorta scleroticus." 2007.02, 06 "A bal rekeszfélen adhaesio. Bal oldalon a sziv contur mellett, a régebbi felvételhez hasonló árnyék látható, lehet callus árnyék. Friss bszürödés nem ábrázolódik. A sziv nem nagyobb. Meszes aorta. Kp. tág centrlis pulmonalisok." 2008.06.11. "Emphysema és fibrosis. A bal basison lateralisan minimális mennyiségü pleuralis folyadék van, mely lapszerint terül el, és lehet serositis lövetkezménye is. Cor nem nagyobb. Az aorta scleoticus." Fenti röntgen leletek köhögésemre, valamint orvosomnak panaszkodott nehéz légzések közlése alapján történt, kanalas gyógyszert kaptam, azt közölték velem, hogy bronhitiszem van, szokjak le a dohányzásról. További vizsgálatokra nem küldött Köhögésen nem csökkent, nehézlégzésem, fáradékonyságom egyre nött. A házi orvosom azt taácsolta menjek el tüdöszürésre Ide rendszeresen évtizedek óta járok. nagyon nem tetszet neki, amikor átadtam a COPD-t tanusitó leletemet. 2012 márc, udábsn véletlenül helyettesénhez kerültem akitöl kértem mellkasröntgenra beutalót, aki el is küldött- 2012.03.06.-i lelet az alábbi: "kornak, alkatnak megfelelő negativ mellkas lelet." A korábbi elözményekre nem tér ki, a COPD-s betegségemet sem közli, pedig ugy tudom ennek a ténynek a mellkas röntgenen meg kell jelentkeznije. Korábban milyen mellkas betegségem volt? Korábbi betegségemből meggyógyultam, csak csupán a kanalas gyógyszernek köszönhetem amely köhögésemet alig csökkentette. A COPD--böl is kigyógyultam? Kontrolra kéne mennem, de ezzel a negativ lelettel nem tudom, hogy mit csináljak. Várom válaszát, köszönettel Bogár Istvá

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kardos Tamás válasza COPD témában

A COPD nem gyógyítható, csak kezelhető. A rtg filmeket kellene összehasonlítani, hogy az árnyékok látszanak-e mindegyiken. A COPD azonban nem rtg diagnózis, azon súlyos COPD-ben is csak minimálisan lehetnek az elváltozások. A súlyosságát a légzésfunkció mutatja meg. Mindenképpen szükséges a légzésfunkciós kontroll, még akkor is, ha a panaszai csökkentek. Én azt javaslom, tekintettel a dohányos múltra, ha negatívvá válik a légzésfunkció, akkor is szükséges évente kontroll.

Kérdés: 2012. augusztus 09., 21:37; Megválaszolva: 2012. augusztus 13., 07:05
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Mellkasröntgen lelet értelmezése
Diszkrét tüdőgyulladás DAB
Légzésnehézség
Tisztelt Doktornő, 7. éve egyáltalán nem dohányzom. 
Mellkas rtg!
Azbeszt belégzése 2