Nyaki, háti és fejbe sugárzó fájdalom miatti MR

T.C! Nyaki és háti, nem túl erős, de fejbe is sugárzó fájdalmaim miatt készült MR vizsgálatom eredménye a következő: A nyaki lordosis csökkent ívű. A csigolyák peremei megnyúltak. A porckorongok dehydratáltak. A C II-es korong mérsékelten előboltosult. A C III-V korongok dorsalis protrusioja fokozott. A VI-os korongon enyhe dorsalis protrusio figyelhető meg. A TH I-es korong mérsékelten szétterül. A szétterülő TH II-es korongon bal oldalon medio-lateralisan 2, 5 mm-es sérv detectalható. A III-as korongon bal oldalon lateralisan figyelhető meg 3 mm-es sérv. A IV-es korongon bal oldalon foraminalisan a protrusio kifejezett. Az V-ös korongon medialisan jobb oldali túlsúlyú 3 mm-es sérv figyelhető meg. A VI-os korongon medialisan látható fokozottabb protrusio. A TH VII-es korongon jobb oldali sérv valószínű. A myelon szabályos. Kérdésem, hogy nem túl rossz ez az eredmény a koromhoz képestt? Nekem annak tűnik. Van az eltérések között olyan amit operálni kellene, vagy ha most nem is, de rövidesen? Előre is köszönöm a választ!

Dr. Laki András válasza gerinc MR témában

Tisztelt Kérdező!

A gerinc MR vizsgálat leletében több nyaki és háti porckorongon írtak le különböző mértékű előboltosulásokat. A protrusioval enyhébb, általában körkörös elődomborodást szoktak jelölni, a sérv a porckorongok körülírtabb, nagyobb kitüremkedése. A felvételek nélkül nehéz korrekt választ adni arra, hogy ezek mennyire súlyosak, a 2, 5-3 mm-es méretek inkább mérsékelt fokú sérveket jelentenek. A kezelést, esetleges műtét szükségességét nem is annyira a méretek, hanem a panaszok, tünetek határozzák meg. Számít még az is, hogy a gerinccsatorna milyen átmérőjű, mennyi hely van a gerincvelő, idegek számára amit csak a képek alapján lehet megmondani. Operációra általában akkor van szükség, ha más, konzervatív (gyógyszeres, fizikoterápiás) módszerek nem segítenek a súlyos panaszokon és tüneteken vagy hirtelen lép fel funkciózavar, illetve, ha MR vizsgálattal a gerincvelőn károsodás jelei mutathatók ki (ilyen jelet Önnél nem írtak le: "a myelon szabályos") . Kíméletre bizonyára szüksége van, ne emelgessen, ne cipeljen nehéz tárgyakat, nagy erőkifejtéssel járó, ugrásokkal járó sporttól tartózkodjon. Ideggyógyásszal is konzultáljon, hogy jónak lát-e most valamilyen gyógyszeres vagy fizikoterápiás módszert a rosszabbodás megakadályozására. Jóslásra azonban nem bocsátkoznék abban a kérdésben, hogy a későbbiekben, évek múlva szükség lesz-e műtétre.

A porckorong betegség csak részben életkor függő, alkati adottságok és a terhelési viszonyok befolyásolják; Önnél fiatalabb életkorban is előfordul és az esetek csak egy részében okoz tüneteket. Egyes tanulmányok szerint még a tünet- és panaszmentes emberek legalább 10%-ában is, MR vizsgálattal kimutatható a háti gerincen porckorongsérv.

Kérdés: 2011. október 27., 14:26; Megválaszolva: 2011. október 29., 17:03
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Szeretném kérni Öntől az mri...
Gerinc MRI
Melyik vizsgálat
Tisztelt doktor úr! Hónapokkal ezelött leestem egy magas helyröl igy beütöttem az egész hátamat és nyakamat. Pár hétig fájt mindkét testrészem...
háti gerinc MR lelet - hogyan tovább?
Tisztelt Doktor Úr! Ezt a leletet kaptuk feleségem natív hátgerinc felvételére. a 2 héttel korábban csináltatott mellkas és gerinc RTG teljesen...
Mr lelet értelmezése
Tisztelt Doktor Úr! Megszeretném köszöni az előző kérdésemre adott válaszát. Egy újabb kérdésem lenne amiben a segítségét szeretném kérni...