Nyaki, háti és fejbe sugárzó fájdalom miatti MR

T.C! Nyaki és háti, nem túl erős, de fejbe is sugárzó fájdalmaim miatt készült MR vizsgálatom eredménye a következő:A nyaki lordosis csökkent ívű. A csigolyák peremei megnyúltak. A porckorongok dehydratáltak. A C II-es korong mérsékelten előboltosult. A C III-V korongok dorsalis protrusioja fokozott. A VI-os korongon enyhe dorsalis protrusio figyelhető meg. A TH I-es korong mérsékelten szétterül. A szétterülő TH II-es korongon bal oldalon medio-lateralisan 2, 5 mm-es sérv detectalható. A III-as korongon bal oldalon lateralisan figyelhető meg 3 mm-es sérv. A IV-es korongon bal oldalon foraminalisan a protrusio kifejezett. Az V-ös korongon medialisan jobb oldali túlsúlyú 3 mm-es sérv figyelhető meg. A VI-os korongon medialisan látható fokozottabb protrusio. A TH VII-es korongon jobb oldali sérv valószínű. A myelon szabályos. Kérdésem, hogy nem túl rossz ez az eredmény a koromhoz képestt? Nekem annak tűnik. Van az eltérések között olyan amit operálni kellene, vagy ha most nem is, de rövidesen? Előre is köszönöm a választ!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a gerinc MR témában

Tisztelt Kérdező! A gerinc MR vizsgálat leletében több nyaki és háti porckorongon írtak le különböző mértékű előboltosulásokat. A protrusioval enyhébb, általában körkörös elődomborodást szoktak jelölni, a sérv a porckorongok körülírtabb, nagyobb kitüremkedése. A felvételek nélkül nehéz korrekt választ adni arra, hogy ezek mennyire súlyosak, a 2, 5-3 mm-es méretek inkább mérsékelt fokú sérveket jelentenek. A kezelést, esetleges műtét szükségességét nem is annyira a méretek, hanem a panaszok, tünetek határozzák meg. Számít még az is, hogy a gerinccsatorna milyen átmérőjű, mennyi hely van a gerincvelő, idegek számára amit csak a képek alapján lehet megmondani. Operációra általában akkor van szükség, ha más, konzervatív (gyógyszeres, fizikoterápiás) módszerek nem segítenek a súlyos panaszokon és tüneteken vagy hirtelen lép fel funkciózavar, illetve, ha MR vizsgálattal a gerincvelőn károsodás jelei mutathatók ki (ilyen jelet Önnél nem írtak le: "a myelon szabályos"). Kíméletre bizonyára szüksége van, ne emelgessen, ne cipeljen nehéz tárgyakat, nagy erőkifejtéssel járó, ugrásokkal járó sporttól tartózkodjon. Ideggyógyásszal is konzultáljon, hogy jónak lát-e most valamilyen gyógyszeres vagy fizikoterápiás módszert a rosszabbodás megakadályozására. Jóslásra azonban nem bocsátkoznék abban a kérdésben, hogy a későbbiekben, évek múlva szükség lesz-e műtétre. A porckorong betegség csak részben életkor függő, alkati adottságok és a terhelési viszonyok befolyásolják; Önnél fiatalabb életkorban is előfordul és az esetek csak egy részében okoz tüneteket. Egyes tanulmányok szerint még a tünet- és panaszmentes emberek legalább 10%-ában is, MR vizsgálattal kimutatható a háti gerincen porckorongsérv.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. október 27., 14:26; Megválaszolva: 2011. október 29., 17:03
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Csípő mr vizsgálat
csecsemőmirigy
Húgycső, húgyhólyag vizsgálata...
Valyon szükséges lehet a...
Daganat gyanú?