Mellékpajzsmirigy elváltozás diagnózisa

Kedves Doktor Úr! A mellékpajzsmirigy elváltozásai, például adenóma kimutathatóak-e nyaki MR vizsgálattal, vagy muszáj a CT? Köszönöm a válaszát.

Dr. Laki András válasza mellékpajzsmirigy adenoma CT témában

Tisztelt Kérdező! A konkrét esetét nem ismerve, általánosságban azt lehet mondani, hogy mellékpajzsmirigy adenoma gyanúja esetén elsőként nyaki ultrahang vizsgálatot érdemes végezni, mert a szokványos helyzetben növekedő adenomák többsége - méretüktől és elhelyezkedésüktől függően - ultrahanggal is ábrázolható. Kétséges esetekben, vagy a diagnózis megerősítésére speciális izotópvizsgálatot és ultrahangvezérelt aspirációs citológiai vizsgálatot (más elnevezéssel, finomtű-biopsziát) lehet végezni. A CT vizsgálat az ultrahangnál érzékenyebb lehet, főleg akkor, ha az adenoma a szokványos helyzeténél lejjebb, a kulcscsontok magasságában vagy az alatt alakul ki. A legbiztosabb diagnózist kontrasztanyag adása után több fázisú CT-vel lehet elérni, ami azonban már nem elhanyagolható sugárterheléssel jár (ami az izotópvizsgálat sugárdózisának többszöröse). Az MR vizsgálat egy megfelelő berendezéssel és technikai feltételekkel, intravénás kontrasztanyag adása mellett hasonlóan jó érzékenységgel mutathatja ki az adenomákat, hátránya, hogy minden mozgásos műtermék a vizsgálat értékét lerontja. MR-t elsősprban akkor végeznek, ha a CT valamilyen okból ellenjavallt, vagy az addigi képalkotó vizsgálatok eredménye nem egyértelmű. Azt, hogy az Ön esetében milyen vizsgálatok szükségesek és optimálisak, beszélje meg a kezelőorvosával, endokrinológusával.

Megválaszolva: 2023. október 29.

Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika

Röntgen kisgyerek
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 5 éves, AP medence, Lauenstein felvételt készítettek neki, sajnos egyedül kellett bemennie és azt mondja, hogy nem raktak fel...
Core emlő biopszia és fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Core emlőbiopszián kell átesnem. Amellett, hogy félek, mi, derül ki, félek a fájdalomtól is. Azt olvastam, hogy sok nőnek nem fáj, de...
Emlőbiopszia típusok
Tisztelt Doktor Úr! Emlőszűrésen az alábbi malignitásra gyanús elváltozásokat találták. A radiológus azt mondta, hogy röntgenvezérelt biopsziára van szükség....
Gerincsérv
Tisztelt Doktor ur! Ágyéki gerinc MR vizsgálaton voltam a napokban, de a leletet nem tudom értelmezni ebben kérném a segítségét: Kismértékű jobbra convex...
Mr vizsgálat bélműtét után
Tisztelt Doktor Úr! Voltam MR vizsgálaton, de elfelejtettem mondani, hogy nekem egy éve vágtak a vastagbelemből, amit kapcsokkal rögzítették, ez ugye nem...
Kevés hasűri folyadék eltűnhet -e?
Tisztelt Doktor Úr! Hüvelyi ultrahangon voltam, ahol a vizsgáló orvos 34, 1 mm-es szabad hasűri folyadékot látott a belek között, azt mondta biztos...