Tisztelt Doktor! Ma voltam mellkas rtg-n és segítséget szeretnék kérni mit jelent a leletem.

Tisztelt Doktornő! Hipohonder vagyok évek óta aztán néha rá szoktam függni bizonyos betegségekre, amikkel általában pánikoltatom magam. Nem volt ez másképp most sem. 5-6 napja nehezebben kapok levegőt. Az egyik ismerősöm viccesnek találta a dolgot és be nyögte, hogy lehet tüdőemboliát fogok kapni. Bepánikoltam és rögtön elmentem tüdógyógyászhoz, aki megvizsgált, kellett fujnom egy kis szerkentyűbe és megállapította, hogy tökéletes a tüdőm. Lulzoximéter szerint is 98-99 a veroxigén szintem. Ma mellkas röntgenen voltam, ahol ugyan leírták, hogy egyebekben a tüdőmmel nincs gond és a diagnózis is sine morbo, ugyanakkor leírták azt is, hogy a jobb VIII-as borda oldalsó ívének vetületében egy 4mm-es körülírt, denz képlet látható, mely bordában lévő scler. Sziget vagy apró nodulus lehet. Egyebekben tiszta tüdők, összefüggő infiltratum nem látható. Érdeklődnék, hogy ez most mit jelent? Valami bajt jelez ez? Daganat? Koszonom a valaszt elore is. A leletet csatoltam. Maradok tisztelettel.

Dr. Laki András válasza kis góc a mellkas röntgenen témában

Tisztelt Kérdező! A lelet szerint a jobb oldali VIII.borda vetületében láttak egy 4 mm-es , sugárelnyelő képletet, erről véleményezték, hogy vagy a bordában lévő meszes képlet, vagy apró góc (utóbbit nyilván a tüdőre értették). A röntgenfelvételeknek az a sajátosságuk, hogy az egy irányba eső szervek és képletek árnyéka összeadódik, így sok esetben nem állapítható meg teljes bizonyossággal, hogy egy eltérés melyik rétegben van - ebben az esetben a tüdő vagy a borda közül melyikben. A felvételt nem látva és csak a leletet ismerve azt gondolom, hogy ha a bordán van, akkor nagy valószínűséggel a csont kérgi (corticalis) állományának egy kis szigete, ami egy variáció, ez esetben nincs jelentősége. Ha a tüdőben volna és a leírás szerint ("denz") erős árnyékot ad, akkor leginkább kis meszesedés lehet, ami a tüdőben régi gyulladás maradványa szokott lenni. Segíthet esetleg egy korábbi felvétellel való összehasonlítás, amennyiben erre mód van. Ennek hiányában a kétféle képlet elkülönítése egyszerűbb módon röntgen-átvilágítással lehetséges, vagy egy CT vizsgálat egyértelműen megmutatja a helyét, jellegét. Mivel kicsi képletről van szó, szerintem nem szükséges mindjárt CT-t készíteni az előbbiek figyelembe vételével. Daganatra nem utal ez a leírás.

Megválaszolva: 2023. április 14.

Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika

Tüdő röntgenen D4890
Üdv. Tüdő rőntgenen 13 mm gócot találtak. Semmi panaszom nincs,de 8 éve volt végbél rákom. Kb. 8 hónapja voltam átvilágításon ott semmi jelzés nem volt. Mi a...
Röntgen kisgyerek
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 5 éves, AP medence, Lauenstein felvételt készítettek neki, sajnos egyedül kellett bemennie és azt mondja, hogy nem raktak fel...
Core emlő biopszia és fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Core emlőbiopszián kell átesnem. Amellett, hogy félek, mi, derül ki, félek a fájdalomtól is. Azt olvastam, hogy sok nőnek nem fáj, de...
Emlőbiopszia típusok
Tisztelt Doktor Úr! Emlőszűrésen az alábbi malignitásra gyanús elváltozásokat találták. A radiológus azt mondta, hogy röntgenvezérelt biopsziára van szükség....
Gerincsérv
Tisztelt Doktor ur! Ágyéki gerinc MR vizsgálaton voltam a napokban, de a leletet nem tudom értelmezni ebben kérném a segítségét: Kismértékű jobbra convex...
Mr vizsgálat bélműtét után
Tisztelt Doktor Úr! Voltam MR vizsgálaton, de elfelejtettem mondani, hogy nekem egy éve vágtak a vastagbelemből, amit kapcsokkal rögzítették, ez ugye nem...