Lumbális gerinc MR

Tisztelt Doktornő! 3 hónapja kezdődő ágyéki-keresztcsonti gerincszakasz fájdalom miatt kerestem fel reumatológus szakorvost, majd került sor az alábbi lumbális gerinc MR vizsgálatra, amelynek értelmezésében szeretném kérni szíves segítségét. Tünetek: , derékfájás, terheléskor és üléskor, éjjel, alvás közbeni pozícióváltás hatására fokozódik nyilalló jelleggel, de nem sugárzik ki az alsó végtagba. Köhögés fokozza a panaszokat. A kapott MR lelet: A lumbalis lordosis szabályos. Az L. V. csigolya az S. I-en 0,3 cm-rel dorsal felé helyezett. Enyhe ívű S alakú scoliosis látható. A csigolyák magassága megtartott, a peremszéleken helyenként osteophyta képződés látszik. A zárólemezek alatt mérsékelt Modic II. és a thoracolumbalis, valamint a lumbosacralis átmenetben Modic I., degenerációra utaló jeladásbeli eltérés figyelhető meg. A kisízületekben arthrosis jelei láthatók. Az L. IV.-S. I. magasságokban a porckorongok, dehidráció jeleit mutatják. Az L. IV.-V. csigolya közti porckorong mérsékelten körkörösen ellapult, rajta median helyzetben 0,3 cm-es, a T2 mérésen magas jelet adó, 0,3 cm-es körülírtabb protrusio is megfigyelhető. A kisízületekben arthrosis jelei figyelhetők meg. A foramenek érdemben nem szűkebbek. Az eltérések a leszálló gyököket megközelítik. Az L. V.-S. I. porcrés dorsalisan szűkebb, a porckorong egyenetlenül ellapult, rajta median- jobb paramedian helyzetben 0,4 cm-es, caudal felé is kissé lenyúló, a T2 mérésen magas jelet adó körülírt protrusio látható, mely kezdődő anulus fibrosus rupturának megfelelhet. A kisízületekben arthrosis jelei figyelhetők meg. A foramenek jobb túlsúllyal mérsékelten szűkebbek és az eltérések a jobb leszálló gyököt kissé megközelítik. A többi, vizsgálati régióba eső porckorong a környező csigolyatesteket érdemben nem haladja meg. A conus cauda átmenet az L. II. csigolya magasságában van. Összefoglalás: Mérsékelt, degeneratív eltérések, kisízületi arthrosis és discopathia - protrusio disci L. IV.-V. L. V.-S. I. Kérdésem: , mennyire súlyos ez az elváltozás és konzervatív gyógymódokkal, gyógytornával karbantartható-e. Köszönöm szépen!

Dr. Szilágyi Annamária válasza Degenerált gerincbetegség témában

Kedves Hölgyem! Az MR felvételét olvasgatva többször visszagörgettem a korára, mert bizony 10-15 évvel később szoktak ilyen elváltozásokat leírni. Nem tudok semmit sem az előzményeiről, a fizikális státuszáról, így nagyon nehéz véleményt mondani! Azt gondolom bőven elegendő egyelőre a konzervatív utat vászasztani! Sok-sok gyógytorna, tartásjavítás, életmódbeli változtatások, fizikoth. amennyiben szükséges testsúlycsökkentés, porcerősítő kúra sokat tudnak javítani a helyzeten. Kívánom, hogy kerülje el a műtétet! Üdvözlettel: Szilágyi Annamária

Megválaszolva: 2023. április 11.

Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika

Röntgen kisgyerek
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 5 éves, AP medence, Lauenstein felvételt készítettek neki, sajnos egyedül kellett bemennie és azt mondja, hogy nem raktak fel...
Core emlő biopszia és fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Core emlőbiopszián kell átesnem. Amellett, hogy félek, mi, derül ki, félek a fájdalomtól is. Azt olvastam, hogy sok nőnek nem fáj, de...
Emlőbiopszia típusok
Tisztelt Doktor Úr! Emlőszűrésen az alábbi malignitásra gyanús elváltozásokat találták. A radiológus azt mondta, hogy röntgenvezérelt biopsziára van szükség....
Gerincsérv
Tisztelt Doktor ur! Ágyéki gerinc MR vizsgálaton voltam a napokban, de a leletet nem tudom értelmezni ebben kérném a segítségét: Kismértékű jobbra convex...
Mr vizsgálat bélműtét után
Tisztelt Doktor Úr! Voltam MR vizsgálaton, de elfelejtettem mondani, hogy nekem egy éve vágtak a vastagbelemből, amit kapcsokkal rögzítették, ez ugye nem...
Kevés hasűri folyadék eltűnhet -e?
Tisztelt Doktor Úr! Hüvelyi ultrahangon voltam, ahol a vizsgáló orvos 34, 1 mm-es szabad hasűri folyadékot látott a belek között, azt mondta biztos...