Járulékos lépsziget

Tisztelt Doktor Úr! Pár hónapja tartó emésztési probléma és baloldali fájdalmak miatt járom a köröket, de egyelőre semmi okot nem találtak. Felszívódási zavarok vannak a háttérben, ezért a hasnyálmirigy vizsgálata miatt küldtek először ultrahangra. Itt mindent rendben találtak, de a szerv farki részét nem tudták vizsgálni. Ezért kontrasztos/nativ CT vizsgálatra küldtek. Ebben az esetben is magánúton végeztettem el. Itt a leletre rákerült egy ilyen sor: "A lép nem nagyobb, alsó pólusában 7mm nagyságú cysta látható, egyebekben homogén. Hilusánál 6mm nagyságú járulékos lépsziget ábrázolódik." Az lennek a kérdésem, hogy egy ilyen leletet, mennyire lehet biztosra venni? Mert nekem van egy olyan félelmem, hogy ez nem a lép belső része, hanem a hasnyálmirigy farki részén van, és emiatt vannak a panaszaim. Félreértés ne essék, semmiképp sem szeretném megkérdőjelezni a leletet készítő doktor hozzáértését., De sajnos bennem felmerül egy ilyen félelem, hogy valamit félrenéztek., Mennyire lehet ennek realitása? Ön szerint mi ilyenkor a teendő? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Laki András válasza járulékos lép lépsziget témában

Tisztelt Kérdező! Mivel a felvételeket nincs módon megtekinteni, csak a leírásból tudok véleményt mondani. A járulékos lépsziget egy gyakori, nem kóros jelenség, a normális állapot variációjának tekinthető. Arról van szó, hogy a lép mellett (leginkább a hilusa, vagyis a belső oldalán azon része közelében, ahol az erek be- és kilépnek) egy második, vagy akár több kicsiny lép-darabka fejlődik. Ennek gyakorlatilag semmilyen jelentősége nincs, a képalkotó vizsgálatok (ultrahang, CT, MR) során az esetek döntő többségében az alakjuk és szerkezetük alapján jól felismerhetőek és azonosíthatóak. Mivel nem pontosan a hilusban, hanem általában alatta vannak, a hasnyálmirigy farki részétől jól elkülönülnek, bizonyára az Ön esetében is így volt. A lelet alapján nincs oka aggodalomra, a panaszai mnden bizonnyal függetlenek ezektől a kis képletektől A járulékos léppel nincsen teendő, a kis cysta is valószínűleg jelentőség nélküli, időként majd ultrahangos kontroll vizsgálata javasolt.

Megválaszolva: 2023. március 27.

Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika

Röntgen kisgyerek
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 5 éves, AP medence, Lauenstein felvételt készítettek neki, sajnos egyedül kellett bemennie és azt mondja, hogy nem raktak fel...
Core emlő biopszia és fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Core emlőbiopszián kell átesnem. Amellett, hogy félek, mi, derül ki, félek a fájdalomtól is. Azt olvastam, hogy sok nőnek nem fáj, de...
Emlőbiopszia típusok
Tisztelt Doktor Úr! Emlőszűrésen az alábbi malignitásra gyanús elváltozásokat találták. A radiológus azt mondta, hogy röntgenvezérelt biopsziára van szükség....
Gerincsérv
Tisztelt Doktor ur! Ágyéki gerinc MR vizsgálaton voltam a napokban, de a leletet nem tudom értelmezni ebben kérném a segítségét: Kismértékű jobbra convex...
Mr vizsgálat bélműtét után
Tisztelt Doktor Úr! Voltam MR vizsgálaton, de elfelejtettem mondani, hogy nekem egy éve vágtak a vastagbelemből, amit kapcsokkal rögzítették, ez ugye nem...
Kevés hasűri folyadék eltűnhet -e?
Tisztelt Doktor Úr! Hüvelyi ultrahangon voltam, ahol a vizsgáló orvos 34, 1 mm-es szabad hasűri folyadékot látott a belek között, azt mondta biztos...