MRI lelet értelmezése.

Az előző MRI. vizsgálat felvételeivel összehasonlítva az L.III., L.IV., L.V. porckorongok protrusiója nem progredált. Az alsó ágyéki gerinc szakaszon a jelentős degeneratív eltérések tekintetében nem jött létre progresszió. A kisízületekben az arthrosis mellett synovitis változatlanul megfigyelhető. Csigolya elcsúszás, csontvelő oedema, gyulladásos vagy térfoglaló folyamat nem észlelhető. Gyöki kompresszió nem ábrázolódik. A gerinccsatorna tágassága, a conus jelintenzitása szabályos. Radiológiai vélemény: Discopathia et protrusio disci L.III., L.IV., L.V. Jelentős spondylosis, kisízületi arthrosis, kisízületi synovitis. Gyöki compressio nem igazolható.

Dr. Laki András válasza ágyéki gerinc MR lelet témában

Tisztelt Kérdező!

Egy képalkotó vizsgálat lelete mindig az adott páciens vizsgálatával, a panaszainak és tüneteinek az ismeretében értékelhető megfelelően, személyre szabottan. A teljességhez a felvételek megtekintése is hozzátartozna. Mindezekre az internetes tanácsadás keretében nincs mód. A megállapítások lefordítására vállalkozhatok, de ebből következtéseket levonni és kezelést javasolni csak orvosi vizsgálat alapján lehet. A vizsgálatot egy korábbival hasonlították össze. A III, IV. és V. ágyéki csigolya alatti porckorongok előboltosulása továbbá az egyéb porckopásos jelenségek nem rosszabbodtak. A kisízületekben porckopásos elváltozások mellett gyulladásos eltéréseket is láttak. Az ideggyökökön nem láttak arra vonatkozó jeleket, hogy nyomás alatt volnának. A leletet és a felvételeket tehát mutassa meg a kezelőorvosának, illetve reumatológus vagy ideggyógyász szakorvosnak.

Megválaszolva: 2023. március 16.

Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika

Röntgen kisgyerek
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 5 éves, AP medence, Lauenstein felvételt készítettek neki, sajnos egyedül kellett bemennie és azt mondja, hogy nem raktak fel...
Core emlő biopszia és fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Core emlőbiopszián kell átesnem. Amellett, hogy félek, mi, derül ki, félek a fájdalomtól is. Azt olvastam, hogy sok nőnek nem fáj, de...
Emlőbiopszia típusok
Tisztelt Doktor Úr! Emlőszűrésen az alábbi malignitásra gyanús elváltozásokat találták. A radiológus azt mondta, hogy röntgenvezérelt biopsziára van szükség....
Gerincsérv
Tisztelt Doktor ur! Ágyéki gerinc MR vizsgálaton voltam a napokban, de a leletet nem tudom értelmezni ebben kérném a segítségét: Kismértékű jobbra convex...
Mr vizsgálat bélműtét után
Tisztelt Doktor Úr! Voltam MR vizsgálaton, de elfelejtettem mondani, hogy nekem egy éve vágtak a vastagbelemből, amit kapcsokkal rögzítették, ez ugye nem...
Kevés hasűri folyadék eltűnhet -e?
Tisztelt Doktor Úr! Hüvelyi ultrahangon voltam, ahol a vizsgáló orvos 34, 1 mm-es szabad hasűri folyadékot látott a belek között, azt mondta biztos...