Mr vizsgálat értelmezés

Üdvözlöm. Meglett az Mr vizsgálat eredménye, edesanyukamnak agydaganata volt, 6 hétig kezelték sugarral és most volt a 3.honap jött az Mr, viszont jövő kedden nézik meg a cdt, szeretnénk ha értelmezné nekünk a szöveget és megnyugtatna minket. Sagittalis síkú 3D T1, axialis síkú T2, FLAIR, DWI, valamint kontrasztanyag adása után axialis síkú 3D T1, PWI méréseket készítettünk a koponyáról. Bal oldalon temporalis craniotomia. A műtéti területen belül a bal thalamus régióban axialis síkban 3,5 x 2,4 cm átmérőjű intenzíven halmozó necroticus terület ábrázolódik, mely a középagy felszínén is követhető. A laesio területén a középagynk megfelelően egyértelmű rCBV emelkedés látható. Kimutatható továbbá a műtéti felszínig húzódó sávszerű halmozás, itt rCBV emelkedés nem látható. Perifocalis magas T2 jeladás látható, mely caudalisan a hídig, ill. a chiasma régióig ábrázlódik. A III. kamra, deformált, a supratentorialis kamrarendszer enyhén tág. A sulusok követhetők. A IV. kamra szabályos. Jobb olalon felszíni, frontalis szabálytalan alakú kontraszthalmozó kb. 1 cm-es laesio van - itt az esetleges perfúziós eltérés megítélése bizonytalan. Vélemény: egyértelmű kóros perfúziós mintázatot mutató, a középagy felszínén is követhető, a thalamusra centralt struktúra. Jobb oldalon kis felszínes halmozó eltérés.

Dr. Laki András válasza agyi MR agydaganat témában

Tisztelt Kérdező! Egy agydaganat műtéte és sugárkezelése utáni állapot megítélése nehéz, összetett feladat ahhoz, hogy csak a leírásból meg lehetne ítélni az egyes eltérések pontos jelentését. A lelet a felvételekkel együttesen leginkább az operáló idegsebész számára jelent információt, aki látta a megelőző állapotot és a műtét alatti szituációt is. A megállapításokat le lehet ugyan fordítani kissé érthetőbbé, de azzal Önök még nem kapnak konkrétabb információt. Röviden: a bal oldalon a műtét helyén a középagyig terjedő, kóros vérátáramlási tulajdonságú, fokozottan kontrasztanyagot halmozó terület, valamint a jobb oldalon a homloklebeny felszínén kis, kontrasztanyagot halmozó eltérés látszik. A nagyagyban a kamrarendszer kissé tágabb. Ha a leletező radiológus szakorvos sem foglalt állást ezek természetéről, erre én még kevésbé vállalkozhatom. Sajnos, nem tudok mást tanácsolni, minthogy ki kell várniuk még azt a néhány napot, amíg a kezelőorvos megnézi a felvételeket és elmondja a következtetéseit.

Megválaszolva: 2023. március 09.

Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika

Röntgen kisgyerek
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 5 éves, AP medence, Lauenstein felvételt készítettek neki, sajnos egyedül kellett bemennie és azt mondja, hogy nem raktak fel...
Core emlő biopszia és fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Core emlőbiopszián kell átesnem. Amellett, hogy félek, mi, derül ki, félek a fájdalomtól is. Azt olvastam, hogy sok nőnek nem fáj, de...
Emlőbiopszia típusok
Tisztelt Doktor Úr! Emlőszűrésen az alábbi malignitásra gyanús elváltozásokat találták. A radiológus azt mondta, hogy röntgenvezérelt biopsziára van szükség....
Gerincsérv
Tisztelt Doktor ur! Ágyéki gerinc MR vizsgálaton voltam a napokban, de a leletet nem tudom értelmezni ebben kérném a segítségét: Kismértékű jobbra convex...
Mr vizsgálat bélműtét után
Tisztelt Doktor Úr! Voltam MR vizsgálaton, de elfelejtettem mondani, hogy nekem egy éve vágtak a vastagbelemből, amit kapcsokkal rögzítették, ez ugye nem...
Kevés hasűri folyadék eltűnhet -e?
Tisztelt Doktor Úr! Hüvelyi ultrahangon voltam, ahol a vizsgáló orvos 34, 1 mm-es szabad hasűri folyadékot látott a belek között, azt mondta biztos...