Hasi és kismedence CT

Tisztelt Doktor úr! Tisztában vagyok az itteni, kizárólag leletalapú válaszok korlátaival, de sajnos azzal is, hogy hány hónap várakozásba telik akár csak bejutni is egy-egy szakrendelésre. A csatolt lelet édesanyám hasi CT-vizsgálatának eredménye, amelyet urológus kért, és amely urológiai szempontból negatívnak látszik, viszont a májon, a lépen, a vesén és a beleken leír olyan jelenségeket, amelyekről eddig nem tudtunk (pontosabban a vesecisztát nemrégiben ultrahang kimutatta, de a házi orvos szerint nem kell vele foglalkozni). A kérdésem elsősorban az, hogy bármelyik indokol-e további szakorvosi vizsgálatokat, nyomon követést. Köszönöm.

Dr. Laki András válasza Hasi CT lelet nyirokcsomók témában

Tisztelt Kérdező! Ahogy Ön is írja, a távolból, a felvételek megismerése nélküli véleményadás lehetőségei valóban korlátozottak. A vizsgálatot a vizeletben megjelent (mikroszkopikus, szemmel nem látható mértékű) vér eredetének kimutatása céljából kérte az urológus, mert vese-, húgyvezeték- vagy húgyhólyagtumor gyanúja merült fel. Ezek egyikét sem igazolta a CT vizsgálat. A vesékre vonatkozóan a bal oldalon kis cystákat írtak le, a jobb vesében pedig egy 4 mm-es eltérést, amire a véleményben nem tértek ki, de valószínűleg olyan kicsi, hogy nem is mondható róla konkrét vélemény. A lépben leírt gócot a kontrasztanyag-halmozási tulajdonságai alapján haemangiomának, jóindulatú érdaganatnak tartották, így nem ad okot aggodalomra, a későbbiekben ultrahangos követés valószínűleg elégséges. A májban leírt képleteket is cystának véleményezték, így ezeket sem gondolom fontosaknak., Amit viszont kiemelnék a leletből: a bal mellékvese melletti 12 mm-es, nyirokcsomónak tartható képlet, a bal oldalon a belek közötti 2 cm-es lágyrészképlet és a jobb lágyékhajlatban leírt, de a vizsgált regió határa miatt csak részben a szeletekbe kerülő és szintén nyirokcsomónak tűnő elváltozás jelenléte. A bél melletti képletről nem írtak véleményt. Ezek ugyan nem szerepelnek a összefoglalóban, de valamilyen, akár nem is egyetlen kóros folyamatot jeleznek. Emiatt további kivizsgálást javasolok - több irány is lehetséges. A hasi nyirokcsomók (lágyrészképletek) miatt gasztroenterológiai vizsgálat, esetleg vastagbél-tükrözés (kolonoszkópia) jön elsősorban szóba. A lágyéki nyirokcsomó lehet a többitől független, de szintén tovább vizsgálandó - elsőként egy célzott ultrahang vizsgálattal lehetne megállapítani, hogy valójában mekkora és milyen szerkezetet mutat, illetve fontos volna tudni, hogy van-e azon az alsó végtagon valamilyen gyulladásos folyamat, seb, fekély, esetleg más bőrelváltozás, , ami kiválthatta illetve fenntartja. Mindezek függvényében tervezhetőek a további vizsgálatok - így akár tűszúrásos mintavétel is a lágyéki nyirokcsomóból. A hasi vizsgálat felső szeletein szívnagyobbodás és kisvérköri vénás pangás jeleit látták - amennyiben nincs ismert, kezelt szívbetegsége illetve szívelégtelensége, kardiológiai vizsgálat is indokolt. Még felmerül egy nőgyógyászati vizsgálat is, mert esetleg a női nemi szervek vérzése is keveredhet a vizelethez.

Megválaszolva: 2023. március 07.

Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika

Röntgen kisgyerek
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 5 éves, AP medence, Lauenstein felvételt készítettek neki, sajnos egyedül kellett bemennie és azt mondja, hogy nem raktak fel...
Core emlő biopszia és fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Core emlőbiopszián kell átesnem. Amellett, hogy félek, mi, derül ki, félek a fájdalomtól is. Azt olvastam, hogy sok nőnek nem fáj, de...
Emlőbiopszia típusok
Tisztelt Doktor Úr! Emlőszűrésen az alábbi malignitásra gyanús elváltozásokat találták. A radiológus azt mondta, hogy röntgenvezérelt biopsziára van szükség....
Gerincsérv
Tisztelt Doktor ur! Ágyéki gerinc MR vizsgálaton voltam a napokban, de a leletet nem tudom értelmezni ebben kérném a segítségét: Kismértékű jobbra convex...
Mr vizsgálat bélműtét után
Tisztelt Doktor Úr! Voltam MR vizsgálaton, de elfelejtettem mondani, hogy nekem egy éve vágtak a vastagbelemből, amit kapcsokkal rögzítették, ez ugye nem...
Kevés hasűri folyadék eltűnhet -e?
Tisztelt Doktor Úr! Hüvelyi ultrahangon voltam, ahol a vizsgáló orvos 34, 1 mm-es szabad hasűri folyadékot látott a belek között, azt mondta biztos...