MRI vizsgálat

Tisztelt Doktor Úr! A 17 éves lányommal kapcsolatos lenne a kérdésem. Fülcsengés jelentkezett nála, ezért a fül-orr-gégész belső fül+ agykoponya MRI vizsgálatot is kért a kisagy-híd szöglet daganat kizárása céljából. Hozzátette, hogy nagyon ritka ez a daganat, de ez a protokoll, ki kell zárni. A lányom kontrasztanyagot nem kaphat, a kérdésem az lenne, hogy így van értelme az MRI vizsgálatnak kontrasztanyag nélkül? Látható úgy is ez a típusú daganat? Előre is köszönöm válaszát!

Dr. Laki András válasza fülcsengés MR vizsgálat témában

Tisztelt Kérdező! Általánosságban egy képalkotó vizsgálat során bármilyen daganat, vagy daganatszerű térfoglaló képlet ábrázolódása egyrészt a szöveti tulajdonságaitól másrészt a nagyságától függ. Az Ön lánya esetében a kizárandó elváltozás leginkább a halló- és egyensúlyérző ideggel kapcsolatos jóindulatú daganat, az úgynevezett vestibularis Schwannoma (régebbi, de még elterjedt nevén acusticus neurinoma). Ezekre az jellemző, hogy az intravénás kontrasztanyagokat erősen halmozzák, így a kontrasztanyagos MR felvételeken könnyen azonosíthatók, még a belső hallójárat csontos csatornájában megbújó kicsiny tumorok is. Kontrasztanyag adása nélkül a hallójáraton kívüli, koponyán belüli tumorok a méretüktől függően láthatóak lehetnek, de nem adnak jellegzetes képet. A hallójáraton belüli kicsiny gócok kimutatása és azonosítása sokkal nehezebb, vagy lehetetlen. Összefoglalva, kategórikusan nem jelenthető ki, hogy kontrasztanyag nélkül teljesen értelmetlen lenne a vizsgálat, de diagnosztikai értéke jelentősen kisebb. Nem, derült ki a kérdésből, hogy mi is az az ok, ami miatt a lánya nem kaphat kontrasztanyagot, így erről nem tudok véleményt mondani.

Kérdés: 2023. február 02., 07:31; Megválaszolva: 2023. február 02., 20:45

Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika

Mellkasi fájdom, röntgen lelet
Tisztelt Doktor úr! Ma voltam egy intézményben mellkas röntgenen, mivel napok óta visszatérő mellkasi (leginkább közepén) fájdalmaim vannak. A...
Nyaki röntgen kép
Tisztelt Dr. Úr! Erről a felvételről szeretnék információt kérni öntől! Magán úton röntgeneztettem meg mert régi sportsérülés miatt és 10...
MRI lelet értelmezése.
Az előző MRI. vizsgálat felvételeivel összehasonlítva az L.III., L.IV., L.V. porckorongok protrusiója nem progredált. Az alsó ágyéki gerinc...
MR Lelet segítség
Kedves Doktor Nő! Lumbosacralis gerinc mr vizsgálaton vettem részt, a leletem értelmezésében szeretnék segítséget kérni! Előre is köszönöm!
Mr vizsgálat értelmezés
Üdvözlöm. Meglett az Mr vizsgálat eredménye, edesanyukamnak agydaganata volt, 6 hétig kezelték sugarral és most volt a 3.honap jött az Mr, viszont...