Vertebrobasilaris szindroma

Kedves Dr Ur Tisztelettel kerdeznem, hogy a vertebrobasilaris szindroma kimutatasara melyik kepalkoto Diagnosztika a leg pontosabb. Jelenleg fennallo tunet a szedules es nystagmus. Koszonom szepen a valaszat.

Dr. Laki András válasza vertebrobasilaris szindróma témában

Tisztelt Kérdező!

A vertebrobasilaris szindróma nem egy meghatározott betegség, hanem egy tünetegyüttes, aminek lehet a tünete a szédülés és a nystagmus (a szemgolyók akaratlan, gyors rezgő mozgása) is. A kifejezés jelentése a kétoldalt futó gerinc-artéria és a folytatásukba eső agyalapi artéria ellátási területében fellépő, általában átmeneti keringészavar. A keringészavar egyéb tünetekkel is járhat, illetve a fenti tünetek esetén más betegségektől, kóros állapotoktól is el kell különíteni. Erre valók többek között a képalkotó vizsgálatok is.

A beteg személyes ismerete nélkül korrekt választ adni nem könnyű, és azt sem írta meg, hogy milyen szakorvosi (ideggyógyászat, fül-orr-gégészet?) vizsgálatok és esetleg már más diagnosztikai vizsgálatok történtek-e. Általánosságban annyit tudok mondani, hogy az Ön panaszainak és tüneteinek a kivizsgálásában elsőként egy nyaki artériás Doppler vizsgálat (különös figyelemmel a gerincartériákra, azaz arteria vertebralisokra), valamint egy agyi MR és MR angiographia javasolható A továbbiakban még kontrasztanyagos CT angiográfia is szóba jöhet

Kérdés: 2022. november 29., 17:43; Megválaszolva: 2022. november 30., 20:38

Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika

MR lelet értelmezés
Látászavar és bal oldali homlokfájás miatt először ideggyógyászatra, majd onnan tovább küldtek MR vizsgálatra. Nemrég voltam az MR vizsgálaton...
Agyi feherallomany gocok
Kedves Doktor úr! Az alabbi koponya MRI lelet ertelmezeseben kernem a segitseget (forditoval keszult forditas): A jobb frontális lebeny szubkortikális...
MRI vizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! A 17 éves lányommal kapcsolatos lenne a kérdésem. Fülcsengés jelentkezett nála, ezért a fül-orr-gégész belső fül+...
MRI vizsgálat
Tisztelt Doktor úr! MRCP vizsgálat alapján is készült, megerősítve a leírtakat./Nagy a File/Érdemes-e ERCP-t is elvégezni,mert a jobb bordaív...
CT lelet magyarázat
Tisztelt Doktor úr! Tegnapi napon CT vizsgálat után gyakorlatilag rá 2órára megkaptam az eredményt ami sajnos nem túl kedvező számomra. Viszont...