Tüdőgóc CT leleten

Kedves Doktorúr! Kérem segítsen a lenti lehet értelmezésben. Mennyire kell megijednem, mi a teendőm? 38 éves férfi, alkalmanként dohányzik. Alapbetegség: Colitis Ulcerosa. Mellkas low-dose CT vizsgálata (nativ): A mellkas részarányos. A trachea lefutása szabályos. A pajzsmirigy mindkét lebenye átlagos nagyságú. Körülírt suspect képlet egyik oldalon sem ábrázolódik. A középső lebenyben jellegtelen subpleuralis tüdőgóc, 5 mm-es átmérővel (2 - 116. Hasonló, apró polygonalis nodulus, ugyancsak a jobb oldalon a középső lebenyben, 3 mm-es átmérővel (2 - 135) . A Pulm. infiltratum nem látható. Pleuralis és pericardialis folyadék nincs. A szív nem nagyobb. A mellkasi erek lefutása és kalibere szabályos. Pathologiás méretű nyirokcsomó a mediastinumban, hilusokban és axillákban nem differenciálható. Thymus maradvány. A parenchymas szervek, amennyiben a natív vizsgálati technika megítélni engedi, szabályosak. A páciens korának megfelelő degenerativ eltérések ábrázolódnak. Vélemény: Térfoglalás, infiltratum nem látható. Egy évvel korábbi lelet: LD mellkas CT A mediastinum helyzete szabályos, területén megnagyobbodott nyirokcsomó, vagy egyéb térfoglaló folyamat nem látható. A mediastinalis zsírszövet nem infiltrált. A szív normális nagyságú és konfigurációjú. Pericardialis folyadék nem ábrázolódik. A hilusokban nagyobb nyirokcsomó, egyéb térfoglaló folyamat nem mutatható ki. A tüdők normális légtartalmúak, bennük körülírt vagy diffúz kóros eltérés nem látható. Pleura megvastagodás, pleuralis folyadékgyülem nem ábrázolódik. A mellkasfali lágyrészek és csontos képletek szabályosak. A felső hasi régió ábrázolódó területein kóros nem igazolható. Vélemény: Kóros eltérés nem igazolható. Köszönöm!

Dr. Laki András válasza mellkas CT gócok témában

Tisztelt Kérdező!

A felvételek hiányában csak a leletet tudom értelmezni. A bevezetőben azt írták, hogy "Előző vizsgálat: nincs", vagyis nem látták az előző évi felvételeket, nem tudták azzal összehasonlítani, így nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a két kis képlet teljesen új-e. Ha újak is ezek a kis, 3 és 5 mm-es, a mellhártya közelében látott gócok, akkor sem indokolt túlzottan aggódnia miattuk. A lelet szerint nem tartották daganatra gyanúsaknak. A tüdőben gyakran lehet találni ilyen kis méretű gócokat, melyek gyakran csak gyulladásos maradványokat vagy - a polygonális, vagyis sokszögű kis képletek egy része is ilyen - tüdőn belüli,nem kóros nyirokcsomókat jeleznek. A nemzetközi ajánlások szerint az ilyen kis méretű képleteket is csak bizonyos körülmények fennállásakor javasolt követni. Azt gondolom, hogy egy év (esetleg fél év) múlva egy újabb alacsony dózisú CT vizsgálattal meg lehet ítélni, hogy méretbeli, vagy számbeli növekedés elindul-e. A leleteket és a felvételeket beszélje meg tüdőgyógyász szakorvossal is. Ha van mód rá, kérjen egy összehasonlítást a korábbi vizsgálattal és az már a követés szükségességét is meghatározhatja.

Kérdés: 2022. október 07., 15:15 ;Megválaszolva: 2022. október 07., 17:44
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Vertebrobasilaris szindroma
Kedves Dr Ur Tisztelettel kerdeznem, hogy a vertebrobasilaris szindroma kimutatasara melyik kepalkoto Diagnosztika a leg pontosabb. Jelenleg fennallo tunet...
Multiplex vascularis laesiok
Az alábbi lelettel kapcsolatban egy neurológus komoly problémát lát, egy kardiológus szerint meg gyakran előfurdul ebben a korban, nincs nagy...
Leucoaraiosis.
A CT vizsgálat eredménye: Vélemény: Atrophia cerebri et cerebelli min. grad. Leucoaraiosis. Intracranialis arteriosclerosis jelei.
Baba hasa
Tisztelt Doktor úr! A terhességem ideje alatt sok ultrahangon voltam, amin a kisfiam veséje jó helyen volt. 2 hónapos korában őt is elvittem hasi...
Szükséges következő diagnosztikai...
Tisztelt Doktor Úr, A cég, ahol dolgozom évente biztosít szűrővizsgálatokat. Az éves UH vizsgálaton az alábbi leletet kaptam: Máj, epeutak: a...