Sella MR kontrasztanyag nélkül

Corpus Callosum Agenesiam van - teljes hiány azt nem tudom (még) , hogy izolált, vagy vmi korhoz köthető-e. Viszont világ életemben alacsony volt a vérnyomásom, a kortizol szintemtről 2016 óta tudok, hogy alacsony, ekkor derült ki az inzulinrezisztencia is. korai menopausaban vagyok 38 éves korom óta (fragilis Xet nézték nem igazolódott) a pszichiáterem is egyetért azzal, hogy csináltassak Stella MR-t. Azonban fémallergiám van, így nem lehet kontrasztanyagost csinálni. Kérdésem az lenne, hogy van-e értelme azt hiszem naivnak nevezett, tehát kontraszt anyag nélküli Sella Mrnek, hogy kiderüljön mennyire fejlődött ki az agyalapi mirigyem -hisz egy időben fejlődik ki az amyaméhnen a Corpus Callosum és az agyalapi mirigy. Azt már tudom, hogy a kontraszt anyag vmi daganat felfedezését segíti, de engem ez nem hiszem, hogy érint. Szóval mi az Ön véleménye van értelme a Sellanak kontraszt anyag nélkül? Segítségét előre is köszönöm! estherann

Dr. Laki András válasza fémallegia sella MR témában

Tisztelt Kérdező!

Az MR-ben alkalmazott kontrasztanyagok csaknem mindegyike gadolíniumot, vagyis valóban a ritka földfémek csoportjába tartozó elemet tartalmaz, ez az az elem, aminek a mágneses viselkedése miatt az elváltozások nagyobb kontraszttal vizsgálhatók. Az MR kontrasztanyagokban a gadolínium azonban nem tiszta formában,hanem vegyületekhez kötődve van jelen, vagyis ha allergia alakul ki rá, az nem magára a fémre (gadolíniumra), hanem arra a speciális molekulára való túlérzékenységtől ered. Arra nem ismerek adatot, hogy a „fémallergia” (így pl. a nikkel-, kobalt-, króm- stb. allergia) egyúttal kontrasztanyag allergiával is járna, bár ismert, hogy egy allergiás személy kockázata a túlérzékenységre - főleg, ha sokféle anyagra érzékeny - minden újabb idegen anyag esetén magasabb, így az előzetes óvatosság érthető. A sella MR-nél a kontraszanyag általában arra szükséges, hogy egy kicsiny (10 mm-nél kisebb) mirigydaganatot, mikroadenomát kimutassunk. Ha csak az a kérdés, hogy az agyalapi mirigy kifejlődött-e és mekkora, ahhoz nem szükséges kontrasztanyagot adni, elegendőek a sima, „natív” mérések, sorozatok. Nem derült ki, hogy kinek a javaslatára készülne az MR és mit várnak a vizsgálattól. Akár normális méretű a hipofízise, akár kisebb, a tüneteit és a kezelést a hormonszintjei határozzák meg és nem a méretek.

Kérdés: 2022. szeptember 13., 18:05 ;Megválaszolva: 2022. szeptember 13., 21:23
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Merre tovább
Nyaki és lumbalis gerinc MR vizsgálat: Sagittalis síkú T1, T2, STIR, coronalis síkú T2 és axialis síkú T2 súlyozott szekvenciák...
Vertebrobasilaris szindroma
Kedves Dr Ur Tisztelettel kerdeznem, hogy a vertebrobasilaris szindroma kimutatasara melyik kepalkoto Diagnosztika a leg pontosabb. Jelenleg fennallo tunet...
Multiplex vascularis laesiok
Az alábbi lelettel kapcsolatban egy neurológus komoly problémát lát, egy kardiológus szerint meg gyakran előfurdul ebben a korban, nincs nagy...
Leucoaraiosis.
A CT vizsgálat eredménye: Vélemény: Atrophia cerebri et cerebelli min. grad. Leucoaraiosis. Intracranialis arteriosclerosis jelei.
Baba hasa
Tisztelt Doktor úr! A terhességem ideje alatt sok ultrahangon voltam, amin a kisfiam veséje jó helyen volt. 2 hónapos korában őt is elvittem hasi...