Röntgensugár-terhelés

Tisztelt Doktor Úrhölgy/Úr! Fiúgyermekem 15 éves. Május végén röntgenfelvételt készítettek a farokcsontjáról, h van-e egy korábbi sérülésből visszamaradt esetleges repedés, amely az aktív sport akadálya lenne. A röntgen negatív, minden rendben a csontozattal. A felvétel elkészítése során NEM helyeztek ólomkötényt az ágyékára. Kérdésünk az lenne, h: - kellett volna-e a felvétel elkészítése során ólomkötényt helyezni a nemi szervek elé? - ezen 1 alkalommal történt röntgenezés során érhette-e akkora sugárterhelés, amely a férfi nemi szervek bármilyen mértékű károsodását okozhatta? - ha okozhatott károsodást, az lehet-e pl. hererák,.v egyéb daganatos megbetegedés? Illetve - az örökítőanyag, a spermiumok bármely mértékű károsodását okozhatta-e ez az egyszeri, ólomköpeny nélküli röntgenfelvétel? Fiam alkalmanként érez szorító érzést a jobb oldali heréjében. Sajnos a röntgent követően fiam sokszor visszatérő szorongó érzéssel, sőt néha pánikrohammal is (!) küzd emiatt, h sugárterhelés érte és súlyosan károsodhatott vmely szerve. Urológia szakrendelésre csak augusztus végén kaptunk időpontot, ezen ideig is szeretnénk szakértőtől ez iránt érdeklődni, h ne "az internetről összeolvasgatott mindenféle információ" befolyásolja a mentális állapotát. Köszönjük előre is megtisztelő válaszát!

Dr. Laki András válasza sugárterhelés farokcsont felvétel témában

Tisztelt Kérdező!

A farokcsont felvétel esetén nem lehet úgy biztonsággal letakarni a heréket, hogy az ólomkötény esetleg ne takarja el a farokcsontot, vagy másképpen ne zavarja meg a vizsgálatot. A heréket ért sugárzást a sugárrekesz szűkítésével lehet és kell elkerülni, így a heréket direkt sugárzás nagy valószínűséggel nem érte. Mindössze egy kevés szórt sugárzásról lehet szó, aminek nincsen reális kockázata a herék és az ivarsejtek épségére, rák kialakulására. A heretáji fájdalmai függetlenek a röntgenfelvételtől. A fiát nyugtassa meg, hogy nincs oka aggodalomra. A "pánikroham", visszatérő szorongásos állapot pszichológusi vagy pszichiátriai tanácsadásra is szorulhat. Az urológiai vizsgálat a fájdalom miatt indokolt, de javasolható egy here ultrahang vizsgálat is, esetleges szervi elváltozások kizárására.

Kérdés: 2022. augusztus 03., 13:21 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 09., 07:26
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Sella MR kontrasztanyag nélkül
2 CT vizsgálat után megalapozott...
Koponya mr vizsgálat
Tisztelt Doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy Magyarországon létezik e álló Mr gép, illetve lehetséges e koponya Mr vizsgálatot nem hanyatt fekve...
Lelet kielemzése
Kedves Doktor nő! Kérem szépen tessék már elmagyarázni, hogy ebben a leletben mi található. Köszönöm.
Radiológia
Üdvözlöm! Kérdésem az lenne hogy kb 5 napja voltam egy boka röntgenen ahol nem kaptam ólom kötényt. Azóta érzek here táji/ herébe sugárzó...