Csípő MR vizsgálat

Tisztelt Doktor úr! 43 éves, hobbi szinten futó, sportoló nő vagyok. Ágyékba sugárzó csípőfájdalmam miatt készült MR vizsgálat eredményével kapcsolatban szeretnék kérdezni. A lelet tartalma: Csípő MR vizsgálat natív (kontrasztanyag nélküli) Mindkét csípő MR vizsgálata: Coronalis T1, STIR, PDFS, axiális PDFS, sagittalis PDFS mérések készültek. Anamnesis: Csípő panaszok. A csípőízületekben kórjelző folyadékgyülem nem látszik. A femurfejek alakja, kontúrja megtartott, területükön oedema vagy beroppanás nem látszik. Az ízületi porcborítás mindkét oldalon megtartott. A vápák anteversioja megtartott, a peremszéleken minimális megnyúlások látszanak, az LCE szög a normál tartományon belül van. Mindkét oldalon a labrumok felső- elülső része heterogénen magasabb jeladású, mely jobboldalt kifejezettebb, itt az acetabulum ventralis pereme mentén felfelé húzódó 21 x 6 x 4 mm-es cystosus képlet ábrázolódik, mely megfelelhet paralabralis cystának. A bursákban számottevő folyadékgyülem nem látszik. A csontok jeladása szabályos. A csípő körüli lágyrészek szabályos megjelenésűek. Vélemény: Mindkét oldalon felső- elülső labrum degeneratio látszik, jobb oldalon paralabralis cysta gyanúja is felmerül, mely laesiot jelezhet. Egyéb kórjelző eltérés nem azonosítható. Szeretném megkérdezni, mennyire kóros az említett "labrum degeneratio", illetve van-e további teendő a "paralabralis cysta"-val? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Mónika

Dr. Laki András válasza csípő MR labrum témában

Tisztelt Kérdező!

A leletben a kóros jelenségeket a labrummal, azaz a csípőízületek vápa-részének gyűrűszerű porcos szegélyével kapcsolatban írják le. A degeneratio általában a túlterheltségből, kopástól eredő eltéréseket jelenti. A jobb oldalon a paralabrialis, vagyis a porc-gyűrűvel szomszédos területen cystát, azaz egy körülírt folyadékgyülemet találtak. Ezek a cysták sok esetben a porcgyűrű sérülésével, szakadásával kapcsolatosak. A laesio általánosságban sérülést, kóros elváltozást jelent - ezért szerepelhet itt, hogy porcsérülés lehet a háttérben, ha maga a porcsérülés a felvételeken nem is ábrázolódott egyértelműen. A lelettel és a felvételekkel feltétlenül keressen fel ortopéd szakorvost, aki el tudja dönteni, hogy mi a legjobb kezelési mód Ön számára. Addig is, minél kevesebbet terhelje, a futást hagyja abba.

Kérdés: 2022. július 04., 14:08; Megválaszolva: 2022. július 05., 20:25
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Röntgensugár-terhelés
Tisztelt Doktor Úrhölgy/Úr! Fiúgyermekem 15 éves. Május végén röntgenfelvételt készítettek a farokcsontjáról, h van-e egy korábbi...
Lelet kielemzése
Kedves Doktor nő! Kérem szépen tessék már elmagyarázni, hogy ebben a leletben mi található. Köszönöm.
Radiológia
Üdvözlöm! Kérdésem az lenne hogy kb 5 napja voltam egy boka röntgenen ahol nem kaptam ólom kötényt. Azóta érzek here táji/ herébe sugárzó...
Mammográfia mészcsoport
Tisztelt doktornő/doktor, Szokásos mammográfia kontrollon a következőt írták le: "Bal oldalon a külső felső negyedben 2 óra irányában, a...
Sérvháló helye az ultrahangon
Üdvözlöm! Féléve volt egy hasplasztikával kombinált hálós sérvműtétem. Azt szeretném tudni, hogy az ultrahang kimutatja e a hasfalamat...