Mr lelet véleményezése

Tisztelt Doktor Úr! Bal oldali fül fájás után fájt azon az oldalt az arcom, így a házi orvos neurológushoz küldött, aki nem talált semmit így elküldött MR-re. Azóta jól vagyok úgynézki rágóízületi gyulladás és porc kopás miatt fájt az arcom azon az oldalt a fogorvos szerint, krémmet kaptam rá porcerősítőt azóta jól vagyok. Ma jött az MR lelet, ami eléggé megijeszett, mert agyi rendelenesség lett ráírva diagnózisként, pedig el sem akartam már menni az Mr-re mivel azóta jól vagyok. Egyébként sosem vagyok beteg, gyerekoromban sem volt sosa se szellemi se fizikális problémám, mindig minden leletem negatív szokott lenni, egeszségesen életmódot élek. Ezért most aggódom. Képen csatolom a leletem. Köszönettel

Dr. Laki András válasza Dandy-Walker variáció MR témában

Tisztelt Kérdező!

Az "agyi rendellenesség" egy tág fogalom, nem egy konkrét betegségre, vagy elváltozásra utal, azt jelenti, hogy az agyállományt illetően valami nem megszokott megjelenésű.

Az MR leletben leírtak egy agyi fejlődési rendellenességre utalnak, amit Dandy-Walker variánsnak (változatnak) neveznek. Azért variáns, mert a leírói után Dandy-Walker szindróma néven ismert komplex rendellenességhez hasonló jellegűek, de annál enyhébbek a fejődési eltérések, továbbá tünetmentes lehet. Nem betegség, hanem egy állapot. Az eltérés lényege, hogy a kisagy egy része nem fejlődik ki teljes mértékben, és az agyvíz csatornájának veleszületett szűkülete miatt valamennyivel tágabbak az agykamrák is. A felvételek nélkül nem lehet pontosan megítélni, hogy Önnél ez milyen mértékben áll fenn. Ha tünetmentes, és az ideggyógyász sem talált eltérést, akkor valószínűleg nem kell aggódnia. A leletet és a felvételeket azonban mindenképpen beszélje meg a neurológussal, aki a vizsgálatot javasolta.

Kérdés: 2022. május 19., 09:41; Megválaszolva: 2022. május 19., 21:50
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Agyi MR vizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi agyi MR vizsgálat eredményét szeretném megkérdezni Öntől, pontosan mit is jelent, és van e félnivalóm, illetve...
Kontrasztanyagos szív CT pajzsmirigy...
Tisztelt Doktor Úr! Ausztriában Irenat cseppeket (perchlorat védelem) adnak be a pajzsmirigy betegeknekjódot tartalmazó kontrasztanyagos szív CT...
Látható e törés a röntgen...
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy a csatolt képeken látható e bordatörés? Képalkotás után csak a képeket kaptam meg lelet elvileg egy...
Kisgyermek balesetével/röntgennel...
Szájnyálkahártya elváltozás
Tisztelt Doktornő! Kb. 3 éve visszatérő bal oldali szájnyálkahártya duzzanat jelentkezik nálam a bal felső szájnyálkahátrtyán (az orca felőli...