Kisgyermek balesetével/röntgennel kapcsolatos kérdés

Tisztelt Doktor Úr! Az alábbiakban fordulok Önhöz: 27 hónapos kislányomat baleset érte, kiesett a kiságyából. A legközelebbi kórházba mentünk vele, ahol megröntgenezték. A felvétel alátámasztotta, hogy elmozdulásos csonttörés van a kicsi bal alkarjánál. Az orvos "helyreigazította" a csontot, utána megint (még aznap) megröntgenezték a lányomat. A két röntgen alatt semmilyen védőfelszerelést nem kaptunk. Idegességemben eszembe sem jutott, hogy akkor esetleg kérnem kellett volna, hazafelé menet meséltem a férjemnek, hogy védelem nélkül röntgeneztek és azóta aggaszt a dolog. Rá egy héttel megint megröntgenezték, akkor már kértem védőfelszerelést, de csak a kislány kapott az ölébe. (Ezt is én tettem rá, fogalmam sincs, hogy jól-e?!) . Ezután még utoljára a 3. röntgen után két héttel röntgenezték meg, akkor is kértem védőköpenyt, de csak az ölébe kapott védelmet (nekem az ölemben ült, én ekkor sem kaptam pluszban) . A kérdésem az lenne, hogy a rövid időn belüli négy db kétoldali kéz/karröntgen mennyire terhelhette meg a szervezetét, okozhatott-e károsodást - főleg úgy, hogy kétszer nem is volt védelem alatt, kétszer meg én, hozzá nem értő tettem az ölébe a felszerelést úgy, ahogy éreztem, hogy jó lehet. Azóta ezen aggódom, hogy nehogy megbetegedjen a fentiek miatt, a sugárterhelés miatt. Mivel a helyi kórházban nem volt külön gyermekradiológia, a sürgősségi osztályon fogadtak minket. Honnan tudhatom, hogy az ilyenkor "elegendő" sugár érte a kicsi testét, nem több? Honnan tudhatom (nyugodhatok végre meg) , hogy nem lesz a kislányomnak emiatt semmilyen egészségügyi problémája/nem indított el bármiféle negatív folyamatot a testében? Az én "gyengeségem" egyébként is, hogy félek mindenféle sugárzástól, de azóta "betege" vagyok, hogy ionizáló sugárzás érte rövid időn belül négy alkalommal is a kislányomat - habár nyilván szükséges volt. Előre is köszönöm szíves válaszát, Egy aggódó anyuka

Dr. Laki András válasza sugárterhelés gyermekek témában

Tisztelt Kérdező!

A röntgenfelvételezésben valóban szakmai előírás, hogy amennyiben a vizsgálat lehetővé teszi, a sugárártalmak csökkentése érdekében megfelelő eljárásokat és védőeszközöket kell alkalmazni. Ezek közé tartozik a vizsgált személy gonádjainak (ivarsejtet tartalmazó nemi szerveinek, azaz a petefészkek, herék) védelme ólmozott gumiból készült, legalább a kismedencét-ágyékot fedő kötény segítségével. Arra nem tudok válaszolni, hogy miért nem alkalmazták maguktól illetve kérés nélkül. Mindamellett, a kéz- és alkarröntgen felvételeknél a szükséges sugármennyiség kisgyermek vékony csontjait tekintve is alacsony, az alkalmazott sugárnyalábbal nem éri közvetlen besugárzás a nemi tájékot, csak egy kis mennyiségű szórt sugárzás léphet ki a vizsgált testrészből. "Túl sok" sugár bizonyára nem érte a gyermeket, abban az esetben a felvétel értékelhetetlené vált volna. Összefoglalóan nincs oka aggodalomra, ilyen körülmények között nagyon-nagyon kicsi a kockázata annak, hogy káros következményei lennének a vizsgálatoknak. A csont gyógyulásának ellenőrzésére valóban szükségesek a röntgenfelvételek, egy esetlegesen rosszul összefort csonttal járó kockázatok, a későbbi következmények elkerülése érdekében valóban indokoltak voltak a vizsgálatok.

Kérdés: 2022. május 06., 17:45; Megválaszolva: 2022. május 10., 20:46
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Agyi MR vizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi agyi MR vizsgálat eredményét szeretném megkérdezni Öntől, pontosan mit is jelent, és van e félnivalóm, illetve...
Kontrasztanyagos szív CT pajzsmirigy...
Tisztelt Doktor Úr! Ausztriában Irenat cseppeket (perchlorat védelem) adnak be a pajzsmirigy betegeknekjódot tartalmazó kontrasztanyagos szív CT...
Látható e törés a röntgen...
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy a csatolt képeken látható e bordatörés? Képalkotás után csak a képeket kaptam meg lelet elvileg egy...
Mr lelet véleményezése
Szájnyálkahártya elváltozás
Tisztelt Doktornő! Kb. 3 éve visszatérő bal oldali szájnyálkahártya duzzanat jelentkezik nálam a bal felső szájnyálkahátrtyán (az orca felőli...