Mammográfia és mellkas CT

Tisztelt Doktor Úr! Március 17-én mammográfián voltam, majd ápr. 1-jén mellkas CT-t végeztek (mellkas CT 5 másodperc és 40 másodperc) . Kontrasztanyagot nem kaptam. Kérdésem, hogy a sugárterhelés okozhat-e problémát, ami miatt érdemes-e az éves mammográfia előtt korábban elmennem emlőultrahangra. Vékony testalkatú, 60kg vagyok. A sugárzás mértékéről nincs információm. A kapott CD-n Ön szerint szerepel? Érdemes szakemberrel megnézetnem? Általában 7 msv-t írnak mellkas CT-re, 0,4-07 msv-t mammográfiára. Mennyi az éves, illetve élethosszi biztonságos sugárterhelés? Mennyire kell aggódnom? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Laki András válasza mammográfia mellkas CT sugárterhelés témában

Tisztelt Kérdező!

A két vizsgálatból származó sugárterhelésnek nincs reális kockázata a későbbiekre nézve. Ez azt jelenti, hogy bár tudjuk, hogy minden, ionizáló sugárzást használó vizsgálat (röntgen, CT, izotópvizsgálat, érfestéses beavatkozás) fajtájától függően statisztikailag jelenthet egy nagyon kis rizikót, de ezek csak statisztikailag értelmezhető számok, és a sajnos amúgy is jelentős mértékű daganatos kockázatunkhoz hozzáadódó kockázatot jelent. A szóban forgó vizsgálatoknál ez alacsony. Szemléletesen: ha megfordítanánk a statisztikát, akkor Ön esetében 99,9 %-nál nagyobb az esélye, hogy a vizsgálatoknak nem lesz káros hatása. Ha egyetlen natív sorozat készült, akkor valószínűleg nem volt több a 7 mSv -nél vagy attól nem tért el számottevően (az első, rövidebb felvétel a tervező, áttekintő felvétel lehetett). Lehetséges, hogy a kapott CD tartalmazza a vizsgálatból származó, megbecsült sugárdózist. A sugárterhelés okozta károsodásoknak két típusa van, a meghatározott (determinisztikus) és a statisztikai (sztochasztikus) sugárártalom. Az első, a biztosan kifejlődő sugárártalom olyan magas dózist jelent, ami a képalkotó vizsgálatokkal - egyes igen extrém eseteket leszámítva - nem érhető el. A statisztikai jellegű károsodás elvileg kis dózisokkal is megtörténhet, de mint fenti példa mutatja, ez az egyes emberekre nézve minimális kockázatot jelent. A hivatalos határérték a magyarországoi természetes háttérsugárzás kb 2,5 mSv értéke felett kapott 1 mSv évente, de ebbe nem tartozik bele az orvosi eredetű sugárterhelés, mert a vizsgálatokat és alapelvként az adott betegség, állapot ismeretében, a kockázat-haszon arányának a mérlegelése alapján kell elvégezni és ez indokolt esetekben az elvégzés irányába mutat. Aggódnia tehát egyáltalán nem indokolt, és ezért nem szükséges a tervezettnél korábban ultrahangot csináltatnia. Az Ön életkorában egyébként is az emlőultrahang nem pótolja, csak kiegészítheti a mammográfiát.

Kérdés: 2022. április 10., 08:17; Megválaszolva: 2022. április 15., 21:05
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Agyi MR vizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi agyi MR vizsgálat eredményét szeretném megkérdezni Öntől, pontosan mit is jelent, és van e félnivalóm, illetve...
Kontrasztanyagos szív CT pajzsmirigy...
Tisztelt Doktor Úr! Ausztriában Irenat cseppeket (perchlorat védelem) adnak be a pajzsmirigy betegeknekjódot tartalmazó kontrasztanyagos szív CT...
Látható e törés a röntgen...
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy a csatolt képeken látható e bordatörés? Képalkotás után csak a képeket kaptam meg lelet elvileg egy...
Mr lelet véleményezése
Kisgyermek balesetével/röntgennel...