Lelet értelmezése

Tisztelt Doktor Úr! Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy tudna-e segíteni a párom MR vizsgálati eredmény kielemzésében? Köszönettel, B. Bernadett Koponya, thoracalis és lumbalis gerinc MR vizsgálat Amb. Clariscan Sagittalis síkú 3D T1, axialis síkú T2, FLAIR, DWI, valamint kontrasztanyag adása után axialis síkú 3D T1 méréseket készítettünk a koponyáról. Sagittalis síkú T1 és T2 súlyozott, STIR, sagittalis és coronalis síkú MR myelographiás méréseket készítettünk a thoracalis és a lumbalis gerincről, majd axialis síkú T2 súlyozott mérések készültek az CVII-Th IV. rés, Th V-Th VII., Th XI- és LI. rések magasságában. A jobb thalamus dorsalis részében egy kb. 1 cm-es FLAIR magas jelű laesio látható, mely kontrasztanyag adása után inhomogén halmozást mutat. Bal túlsúllyal a meatus acusticus internusok területén szintén kóros halmozás azonosítható, a bal oldali meatus kissé tágult. Mindkét oldalon frontalisan néhány corticalis-subcorticalis T2/FLAIR hyperintensív eltérés figyelhető meg, melyeknek megfelelően pathológiás halmozás nem mutatható ki. A cella mediák síkja felett közvetlenül a jobb és a bal oldali laesion belül is sávos, a cortex lefutását követő alacsony jeladás látható a T2 mérésen. Bal oldalon frontalisan a csontot kiszélesítő, axialisan kb. 1,2x0,5 cm-es részben meszes duralis alapú halmozás ábrázolódik. Bal oldalon a középső kisagy hídkar területén glioticus szegélyű sávos malatiás terület látható. A kamrarendszer normális helyzetű és nagyságú. A külső liquorterek megtartottak. A vertexnél dorsalisan a középvonalban parietalisan egy kb. 1,8 cm-es, bal oldalon szintén az os parietaléban egy kb. 1 cm-es, jobb oldalon az os frontaléban egy kb. 2,5 cm-es scleroticus terület azonosítható. A cranio-spinalis átmenetben és a felső nyaki szakaszon a myelonban ismert halmozó eltérések és syrinx látható. A CVII. rés szintjében a myelonban egy kb. 1 cm-es halmozó képlet látható. A Th IV. szegmentumban egy kb. 1,2 cm-es, a Th V. rés magasságban egy 0,5 cm-es, a Th VII. rés szintjében egy 0,6 cm-es intramedullaris halmozó góc azonosítható. A Th IX. csigolya és rés magasságában egy-egy apró halványan halmozó góc szintén megfigyelhető. A Th III. szegmentumban bal oldalon a neuroforamenben és intraspinalisan, összességében egy kb. 1,4 cm-es halmozás figyelhető meg. Az LII. magasságában a durazsák ventralis felszínén egy 2 mm-es halmozás látható. Vélemény: A leírt intracranialis és intraspinalis eltérések NF1-re és NF2-re is jellegzetesek. A jobb thalamusban a halmozó eltérés glioma lehet. Intracranialisan kétoldali intrameatalis schwannoma, bal frontalisan kis meningeoma oedema nélkül. Bifrontalisan corticalis-subcorticalis jelzavarok, helyenként vérzésnyomokkal. A vertex közelében intraossealisan scleroticus eltérések. Thoracalisan és lumbalisan döntően intramedullaris halmozó laesiók. Bal oldalon a Th III. szegmentuban részben a foramenben extraduralis halmozó képlet (schwannoma vagy neurofibroma) .

Dr. Laki András válasza MR neurofibromatosis témában

Tiszelt Kérdező!

Minden képalkotó vizsgálat eredménye csak a beteg személyes vizsgálata, a kórelőzmény, panaszok és tünetek ismeretében értékelhető megfelelően, továbbá a teljesség érdekében a felvételeket is látni kellene. A leletből az derül ki, hogy a párjának már nem ez az első vizsgálata, mert már "ismert" elváltozásokat is említenek. Ilyen esetekben a képletek esetleges változásának is jelentősége van. A több régiós vizsgálat minden részletének magyarázatát nem vállalhatom fel, ez a kezelőorvosára tartozik, aki a vizsgálatot kérte, a pácienst ismeri. Röviden összefoglalva: az agy és a gerinc területén leírt elváltozások többségében egy öröklődő, kromoszóma-rendellenesség eredetű kórállapot (neurofibromatosis, rövidítve NF) részeként többszörös idegrendszeri elváltozást, jóindulatú daganatot írtak le. A felvételek alapján a neurofibromatosis mindkét típusa lehetséges. Emellett az agykéregben és közelében néhány pontosan nem meghatározott, apró vérzéseket is tartalmazó kóros területet, valamint a kemény agyhártyán egy kis, környezetét nem érintő jóindulatú daganatot írtak le. A leletet és az aktuális teendőket mindenképpen beszéljék meg a kezelőorvossal.

Kérdés: 2022. április 09., 10:35; Megválaszolva: 2022. április 10., 20:46
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Agyi MR vizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi agyi MR vizsgálat eredményét szeretném megkérdezni Öntől, pontosan mit is jelent, és van e félnivalóm, illetve...
Kontrasztanyagos szív CT pajzsmirigy...
Tisztelt Doktor Úr! Ausztriában Irenat cseppeket (perchlorat védelem) adnak be a pajzsmirigy betegeknekjódot tartalmazó kontrasztanyagos szív CT...
Látható e törés a röntgen...
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy a csatolt képeken látható e bordatörés? Képalkotás után csak a képeket kaptam meg lelet elvileg egy...
Mr lelet véleményezése
Kisgyermek balesetével/röntgennel...