Röntgen várandósan

Tisztelt Doktor Úr! 33 hetes várandós vagyok, elcsúsztam, a jobb kezemre estem, röntgen vizsgálatot követően darabos törést állapítottak meg. A kezemet röntgenezték a csontok helyretétele előtt, közben és utána is, illetve még valószínűleg két röntgen vár rám gipszcseréknél. Ólomkötényt kaptam minden alkalommal. Nagyon féltem a kisbabát, olvastam több helyen, hogy a várandósság alatti ionizáló sugárzás növelheti a gyermeknél a később előforduló leukémia kockázatát. Erről szeretném kérni a véleményét, valóban kell-e ettől félnem (vagy más betegségtől) ,illetve arról, hogy tehetek-e valamit annak érdekében, hogy minimalizáljam a babánál a kockázatot bármiféle károsodás szempontjából? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Dr. Laki András válasza Terhesség röntgenfelvétel témában

Tisztelt Kérdező! A csukló röntgenfelvétele esetén a képet alkotó sugár nyaláb nem érheti a baba testét, az ólomkötény pedig az esetleges kevés szórt sugárzást is jelentős mértékben elnyeli. A csuklófelvételek egyébként is nagyon kis sugárdózist jelentenek a páciensre. Ilyen kis mértékű sugárzás miatt nincs oka aggodalomra, a későbbi káros hatások kockázata nagyon kicsi. Arra továbbra is figyeljen, hogy a felvételeknél jól takarja az ólomkötény a hasát. A röntgenvizsgálatokat mindig akkor javasolt elvégezni, ha attól szakmai döntések függenek és elmaradásuk nehezíti a kezelést, a gyógyulást. Gondoljon arra, ha nem röntgeneznék meg a csuklóját és nem ismernének fel egy esetleges elmozdulást, rögzülési hibát, annak Önre nézve lennének tartós, akár végleges hatásai is.

Kérdés: 2022. január 18., 06:51; Megválaszolva: 2022. január 18., 21:06
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Kisgyermek balesetével/röntgennel...
Szájnyálkahártya elváltozás
Tisztelt Doktornő! Kb. 3 éve visszatérő bal oldali szájnyálkahártya duzzanat jelentkezik nálam a bal felső szájnyálkahátrtyán (az orca felőli...
Mammográfia és mellkas CT
Tisztelt Doktor Úr! Március 17-én mammográfián voltam, majd ápr. 1-jén mellkas CT-t végeztek (mellkas CT 5 másodperc és 40 másodperc) ....
Lelet értelmezése
Tisztelt Doktor Úr! Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy tudna-e segíteni a párom MR vizsgálati eredmény kielemzésében?...
MR lelet értelmezése
Tisztelt Doktor Úr. Kérem eltudnå magyarázni mit jelentek a leletemre leírtak? Van bármi tennivalóm? Mitől lehet csontelmeszesedés? Köszönöm a...