SM gyanú és MR felvétel eredménye

Kedves Doktor Úr! 28 éves nő vagyok és még július végén észleltem, hogy a bal lábam zsibbad és ha guggolok akkor nehéz feláll és néha összecsuklott a lábam ami, emiatt a háziorvosom SM gyanúval neurológiára küldött. A neurológus Doktor Úr a fizikai vizsgálat során semmi rendellenességet nem tapasztalt, azonban kétoldali gerinc rtg-t, gerinc CT-t és koponya MR-t rendelt el, amik eredménye már megvan, viszont igazoltan koronavírussal vagyok fertőzve ezért jelenleg karanténban vagyok így nem tudok visszamenni és az MR felvétel számomra mint laikus számára aggasztóan hangzik. Gerinc rtg eredménye: Két ir. felv. az L-S geric felv.: A lumbalis lordosis szabályos. A csigolyatestek és a porckorongok magassága norm. Gerinc CT eredménye: Az L.I., L.II., L.III., L.IV. és L.V. KORONG CT vizsgálata Digitális archiválás történt Az L.I., L.II., L.III., L.IV. és L.V. korongokról készítettünk nagyított CT felvételeket natívan. AZ L.I.-L.IV, korongok szintjében protrusio, discus hernia nem látható. Az .V. korong szintjében kisfokú körkörös protrusio észlelhetõ. Discus hernia itt sem látható. A gyökök mindegyik korong szintjében mko. követhetõ. Vélemény - protrusio disci L.V. min. grad Koponya MR eredménye: Siemens Magnetom Amira /Digitális archiválás/ A koponyáról T2 sagittalis, SWI, T2 blade, diffúzió és T2 dark – fluid axialis, T1 coronalis, valamint kontrasztanyag adása után DIR sagittális és T1 súlyozott felvételek készültek mindhárom síkban. A IV. kamra a középvonalban van. A kisagyi féltekékben kóros nem látható. Mindkét oldalon az V., VIII. agyideg szabályos helyzetu, vastagságú. A ponto-cerebellaris cisternák szabadok. Az oldalkamrák nem tágabbak, megtartott helyzetuek. A sulcusok nem szélesebbek. A sella, cranio- spinalis átmenet eltérés nélkül. Diffúziós gátlás, kóros kontrasztnyag halmozás nem észlelheto. Jobb oldalon a centrum semiovale területén egymás mellett néhány 4-10 mm-es, egymástól el nem választható, T2 és FLAIR szekvencián mérsékelten hyperintenz, a szürkeállománnyal csaknem megegyezo intenzítású, T1 szekvencián enyhén hypointez terület észlelheto (heterotopia? , normál variáció? , esetlegesen régi SM góc?). Kiegészíto MR spektroszkópia vizsgálat javasolt pontosabb megítélésére. Csatoltam képként az MR leletet is, hátha úgy könnyebb az értelmezése. Mint láthatja a jobb oldalon néhány mm-es valami található ami számomra aggasztóan hangzik, esetleg ez lehet agydaganat is? Annyit szeretnék még hozzáfűzni, hogy amikor az MR felvétel készült, az utolsó kb 8 percben megkaptam vénásan a kontrasztanyagot amire kiderült, hogy allergiás vagyok így a pár percben többször tüsszentettem és szipogtam is ami nem tudom, hogy okozhatta-e a jobb oldalon talált dolgot. Tudom hogy vissza kell mennem majd a neurológushoz csak míg itthon vagyok karanténban tényleg izgulok, hogy mi lehet az a valami. Nagyon szépen köszönöm a választ előre is és szép napot kívánok!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza SM gyanú koponya MR témában

Tisztelt Kérdező!

A felvételeket nem láthatom, így csak a leleteket tudom értelmezni.

A röntgenlelete negatív. Az ágyéki gerinc CT leletben kis mértékű eltérést írtak le, az V. ágyéki porckorong enyhe előboltosulását. Az ideggyököket érintően nem említettek kórosat, így a porckorong valószínűleg nem nyomja a gyököket. A koponya MR vizsgálatában több olyan, a környezetétől eltérő területet írtak le, amelyeket nem tudtak egyértelműen értelmezni, a lehetőségek között a fehérállományban a szürkeállomány szigetszerű megjelenéseit, vagy normális variációt, esetlegesen régi (úgy érthetjük, hogy nem aktív) SM gócokat vetettek fel. Nem merült fel aktív, friss MR góc, vagy térfoglalás, daganat gyanúja sem. A javasolt MR spektroszkópia egy speciális mérési technikát jelent, ami nem rutin vizsgálat és nem minden MR berendezésen lehet elvégezni. Ebből a leírásból én sem gondolok daganatra. Annak a körülménynek, hogy Ön a kontrasztanyagos sorozat alatt tüsszentett, valószínűleg nincs jelentősége, egyrészt azért, mert az eltérések már előtte is szerepeltek, másrészt nem említik, hogy a mozgás miatt műtermékek keletkeztek volna, vagy a sorozat kevésbé lenne értékelhető a mozgás miatt. Remélem, hogy a koronavírus fertőzést hamarosan legyőzi és utána mielőbb módja lesz a szakorvossal is konzultálni a további teendők megbeszélése miatt.

Kérdés: 2021. november 29., 14:35; Megválaszolva: 2021. december 04., 21:57
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Lelet értékelése
T Dr nö mindkét oldaloncentrálisanill a 4,5-ssegmentumok tulsulyával a bronchusokfala megvastagodott,tágabak de pleurát nem érik el.Gyöngyfuzér...
Röntgen várandósan
Tisztelt Doktor Úr! 33 hetes várandós vagyok, elcsúsztam, a jobb kezemre estem, röntgen vizsgálatot követően darabos törést állapítottak meg. A...
26 évesen baleseti 4ct+5 röntgen
Tisztelt Doktr Úr! 26 évesen sajnos autóbalesetem volt most novemberben Sürgősségire bevittek teljes testet CT-vizsgálták kontrasztanyaggal. Majd...
Hasi CT lelet kiértékelése
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Kérem segítsenek az alábbi CT (hasi és medence) diagnózis értelmezésében. Édesapám 72 éves ezt az eredményt...
Lipoma lehet
Kedves Doktor Úr! A segítségét szeretném kérni es a tanácsát, hogy hova fordulhatnek milyen irányban induljak tovább. Karácsony előtt pár nappal...