Kontrasztanyag MR vizsgálatnál

Kedves Doktor Úr! Öntől már kaptam választ korábban, de a kontrasztanyagos vizsgálatom még hónapok eltelte óta se hagy nyugodni, a vizsgálatom negatív volt és így utólag nagyon bánom, hogy ártottam magamnak ezzel és félek a következményeitől, mert fiatal 23 éves lány vagyok. Azt szeretném kérdezni, hogy ez a lerakódás az agyban kiürülhet -e? Van -e rá mód? Ha az ember nagyon sok vizet iszik és mozog. Kimutatható -e egyáltalán ez az anyag vérvétellel esetleg? Valószínűleg nem lineárisat kaptam, de nem is hiszem, hogy a legmodernebbet, amiről Ön írt, hogy van olyan, ami nem rakódik le, mert ez egy megyei kórházban volt. Még amire akkor elfelejtettem rákérdezni, hogy ez vesekárosodást az esetemben okozhat? Érdemes nézetnem a vesém értékét? Amennyiben egészséges vesével mentem a vizsgálatra is lehet károsodás? ..,mert nagyon elbizonytalanítanak a neten írottak. Illetve az is megijeszt, hogy az agyban való lerakódás mit okozhat. Mert amiket feltételeznek, mint demencia, mozgásképtelenség stb. nagyon szörnyű. Írta, hogy jelenlegi tudásuk szerint nem tudják mit okoz ez a lerakódás, így azt szeretném még megkérdezni, hogy hány éve alkalmazzák ezt a kontrasztanyagot? Vagy tud -e olyanokról, akik már évtizedekkel ezelőtt kaptak és nincs agyból eredeztethető bajuk vagy hasonló panaszuk, amit ez okozhat. Mert ahogy mondta azóta nem igazolható, hogy esetleg súlyos bajokat okozhat a lerakódás, hacsak nem halt meg mindenki azóta, akit vizsgáltak esetleg más baj miatt. Elnézését kérem amiért Önt kérdezem ismételten, de szeretnék információt szerezni róla. Nagyon sajnálom, hogy annó nem olvastam el a beleegyező nyilatkozatot, hogy a neurológusom sem mondta és hogy nem is olvastam el róla az információkat, veszélyeket. De nem gondoltam volna, hogy ilyen bajba sodorhatam magamat. Meg szeretnék nyugodni és nem gondolni rá naponta 30x. Jó lenne tudni, hogy ezen nem fog múlni, hogy hány évet élek vagy nem okoz nekem károsodást. Köszönöm szépen előre is megtisztelő válaszát és ha ismét rám szánja az idejét válaszával. Tisztelettel.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza MR kontrasztanyag mellékhatás témában

Tisztelt Kérdező!

Sok kérdést tett fel, megpróbálok mindre válaszolni. A múltkori válaszomban szerepelt, hogy a gadolínium kis mértékű lerakódását ugyan kimutatták egyes agyi struktúrákban, de eddig ennek a konkrét káros hatását, következményét nem bizonyították. Az újabb típusú (macrocyclicus) vegyületek esetén már kevésbé kell számítani a lerakódásra – lehet, hogy Ön is ilyet kapott-, egyébként a leletben általában megírják a beadott kontrasztanyag nevét is. Az esetlegesen lerakódott gadolínium kiürüléséről még nincs elegendő adat, de nem gondolom, hogy ez a folyadékbeviteltől, vagy mozgástól függene. Vérvétel nem mutatja ki az agyi gadolínium lerakódást, arra csak (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálat alkalmas, de csak ezért nem érdemes újabb vizsgálatot végezni. A gadolínium nem károsítja a veseműködést. Az MR kontrasztanyagokat az 1990-es évek középétől alkalmazzák, vagyis világszerte már több évtizedes gyakorlat és sok-sok milliónyi vizsgálat tapasztalata áll rendelkezésre, így esetleges késői mellékhatásoknak már minden bizonnyal ki kellett volna derülnie. (Ahogy a súlyos veseelégtelenség esetén beadott, régi típusú kontrasztanyagok általi szövődményeket felismerték, de ez nem áll az Ön esetére, hiszen írta, hogy rendben van a veséje.) Sok páciens él a világon, akiknél betegségük miatt már számos kontrasztanyagos MR vizsgálatot végeztek, de ezeknél sem figyeltek meg a kontrasztanyag rovására írható ideggyógyászati rendellenességeket. Próbáljon mindezek alapján megnyugodni, és lezárni magában ezt a kérdést; ne töprengjen folyton rajta. Gondoljon arra, hogy az adott vizsgálatra abban a helyzetben szükség volt, elmaradása esetén egy jó ideig a bizonytalanságban élt volna.

Kérdés: 2021. november 04., 18:32; Megválaszolva: 2021. november 06., 21:30
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Lelet értékelése
T Dr nö mindkét oldaloncentrálisanill a 4,5-ssegmentumok tulsulyával a bronchusokfala megvastagodott,tágabak de pleurát nem érik el.Gyöngyfuzér...
Röntgen várandósan
Tisztelt Doktor Úr! 33 hetes várandós vagyok, elcsúsztam, a jobb kezemre estem, röntgen vizsgálatot követően darabos törést állapítottak meg. A...
26 évesen baleseti 4ct+5 röntgen
Tisztelt Doktr Úr! 26 évesen sajnos autóbalesetem volt most novemberben Sürgősségire bevittek teljes testet CT-vizsgálták kontrasztanyaggal. Majd...
Hasi CT lelet kiértékelése
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Kérem segítsenek az alábbi CT (hasi és medence) diagnózis értelmezésében. Édesapám 72 éves ezt az eredményt...
Lipoma lehet
Kedves Doktor Úr! A segítségét szeretném kérni es a tanácsát, hogy hova fordulhatnek milyen irányban induljak tovább. Karácsony előtt pár nappal...