Ultrahangos kérdés

Kedves Doktor Úr! Mivel rendszeresen van húzó, tompa fájdalmam a jobb vese tájékán, amit elől és a hátamba sugárzóan is szoktam érezni, ezért elmentem egy hasi UH-ra. (Labor és vizelet rendben.) Tudom milyen a veseköves görcs, egyszer kipisiltem egy 11x6 mm-est, ez nem olyan, ez tompa fájás, érzem mintha ott lenne valami. Nem írom be az egész leletet, mert a máj hemangiomákat leszámítva, minden szervre nézve teljesen negatív. Az egyetlen idegesítő mondat a leletben a jobb vesére vonatkozik, amit alább ki is másoltam a leletből. Magán UH volt és közben annyit mondott a doktornő, hogy nem tudja eldönteni vesekő-e vagy még csak vesehomok, amit lát. Nekem úgy tűnt, hogy úgy engedtek el onnan, hogy minden oké, később olvastam csak el ezt a mondatot, különben rákérdeztem volna. Akkor ezek szerint ez a bizonytalan hangárnyék és az echodens képlet nem jelent semmi ijesztőt ugye? Úgy értem, hogy nem lehet pl daganat? Csak mert a családban volt veserák. Köszönöm előre is a választ. "A vesék átlagos nagyságúak, parenchyma szélességük és szerkezetük megtartott. Kő, üregrendszeri tágulat egyik oldalon sem látható. A jobb vese kp, harmadában a kehely vonalban 1,5 mm-es echodens képlet látható, bizonytalan hangárnyékkal. Vélemény: Hemangioma hepatis susp. Calc. calicis renis l.d. susp."

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Vesekő ultrahangvizsgálata témában

Tisztelt Kérdező!

Az ultrahang vizsgálat során akkor állapítunk meg vesekövességet, ha a vesén belül a kelyhek vagy a vesemedence helyzetében egy echodens (azaz kifejezett hangvisszaverődést okozó, a képen fényes) képletet látunk, ami mögött a visszaverődés miatt úgynevezett hangárnyék van. Ha a hangárnyék hiányzik, a látott képlet nem nevezhető típusos kőnek. Általában 3 mm az a legkisebb méret, amelynél ezek a jelek jól értékelhetőek (ez a berendezés típusának és páciens alkatának a függvényében változhat). Mivel az Ön esetében ez a képlet igen kicsiny, csak 1,5 mm volt, valószínűleg nem lehetett eldönteni, hogy tényleg kő-e. Erre utal a véleményben a kehelykő latin neve után a „susp.” rövidítés, vagyis kőre gyanús. A leírás egyáltalán nem utal daganatra, erről a leletben szó sincsen. Vesehomoknak a köveket képző anyagból keletkező, de kővé még össze nem állt lebegő részecskéket szokták nevezni.

Kérdés: 2021. október 19., 10:32; Megválaszolva: 2021. október 19., 21:23
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
SM gyanú és MR felvétel eredménye
Kedves Doktor Úr! 28 éves nő vagyok és még július végén észleltem, hogy a bal lábam zsibbad és ha guggolok akkor nehéz feláll és néha...
CT lelet értelmezése
Hasi ultrahang eredmény mutat e...
Kontrasztanyag MR vizsgálatnál
Kedves Doktor Úr! Öntől már kaptam választ korábban, de a kontrasztanyagos vizsgálatom még hónapok eltelte óta se hagy nyugodni, a vizsgálatom...
Mellkas rtg. lelet: maradvány köteg
Üdvözlöm! 2019.évi CT lelete. A jobb alsó tüdőlebenyben apró emphysemas bulla, valamint keskeny maradványköteg mutatkozik. 2021.10.hóban mellkas...