Van ilyen káros hatása az MR vizsgálatnak?

Tisztelt Doktor Úr! Az MR- vizsgálat kockázatával kapcsolatos lenne a kérdésem. Volt egy kontrasztanyagos koponya MR- vizsgálatom. 3 hónapig tartó, tompa, erős fejfájás miatt mentem el. Azóta eltelt fél év és már nincs fejfájás, neurológusom szerint pszichoszomatikus lehetett, illetve mivel az arcom is fájt, azóta a fül-orr-gégész azt mondta, hogy a rágó izmom volt begyulladva szerinte. A kérdésem az lenne, hogy azóta sajnos sokszor nem hagy nyugodni, hogy ez egy viszonylag új vizsgálati módszer, nagyon erős mágneses térrel. Szeretném megkérdezni eddigi tudása szerint és véleménye szerint van -e bármilyen génkárosító hatása? Daganatos megbetegedést okozhat -e? A kontrasztanyagról is elég ijesztő dolgokat írnak az interneten, például, hogy lerakódik az agyban és agykárosodást okozhat, illetve félek esetleg okozhat -e ez agydaganatot. Írnak olyanokat is, hogy ez az anyag 1-2 év múlva is akár okozhat olyan tünetet, hogy a belső szervek megdagadhatnak, merevedhetnek. Azóta sokszor eszembe jut nap közben, hogy még se volt jó döntés elmennem erre a vizsgálatra. Kérem elmondaná van okom félni a vizsgálat későbbi hatásától? Az eredmény végül mikrovasculáris károsodás diszkrét jelei voltak. Azóta volt szív UH-m, ami semmilyen eltérést nem mutatott. Nem szokott ezenkívül sose fájni a fejem nem vagyok migrénes. Fiatal vagyok, 24 éves, egészségesen étkezem, iszom, sokat mozgom. Nem dohányzom, jó a vérnyomásom és a cukorértékem is. Ön szerint ez a károsodás okozhat nekem panaszt, bajt a későbbiekben? Egy mosolygós, életvidám, nyugodt lánynak tartom magam. Azonban lett egy rákos barátom, aki egyidős velem, ami nagyon megviselt, és felerősítette bennem, hogy figyeljek az egészségemre. Ekkor kezdtem aggódni az MR miatt is. Köszönöm szépen előre is válaszát és segítségét! Tisztelettel.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza MR vizsgálat hatásai témában

Tisztelt Kérdező!

A mai tudásunk szerint az MR vizsgálatok során alkalmazott mágneses térerősségről és rádiófrekvenciás hullámokról nem bizonyított, hogy a szervezetre káros hatású lenne. (Ugyanakkor, korai terhesség esetén a magzat védelme érdekében nem javasolt a vizsgálat). A konkrét kérdésére válaszolva, számos kutatás foglalkozik az MR-nek a DNS-re gyakorolt hatásáról. Bár a kísérletek során bizonyos DNS módosulások kimutathatók voltak, ezek jelenleg nem látszanak nagy jelentőségűnek, nem azonosak az ionizáló sugárzások által kiváltott DNS sérülésekkel, hanem a szervezetben természetesen is előforduló változásokhoz hasonlítanak. A gadolínium lerakódását bizonyos mélyebb agyi struktúrákban szintén utóbbi években észlelték és kezdték vizsgálni. Bár ezekben az esetekben az agyból kimutatható volt a gadolínium, még nincsenek adatok arra, hogy ez károsító hatású volna. Egyes, modernebb kontrasztanyagoknál még ez a következmény sem fordult elő. A belső szervek "megmerevedését" illetően valószínűleg arra a szövődményre gondol, amikor kifejezett veseelégtelenségben szenvedő betegeknél a kontrasztanyag különböző szervekben kötőszövetes átépülést (fibrózist) okozott, ami súlyos állapothoz, egyes esetekben halálhoz vezetett. Ez a veszély a normális veseműködésű betegek esetén nem áll fenn, és az ismert esetek is inkább bizonyos régebbi típusú kontrasztanyagokkal kapcsolatosak, amelyeket már nem használnak. Az MR már nem annyira új módszer (bár a képalkotó vizsgálatok közül kétségtelenül a legújabb), de már több évtizede használjuk és évente sok-sok millió vizsgálatot végeznek a világon. Összefoglalva tehát, nincs oka aggodalomra. Gondoljon inkább arra, hogy az akkori helyzetben szükséges volt, hogy súlyos betegségeket kizárjanak és ez az MR vizsgálattal lehetséges volt.

Kérdés: 2021. október 15., 14:24; Megválaszolva: 2021. október 17., 22:22
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
SM gyanú és MR felvétel eredménye
Kedves Doktor Úr! 28 éves nő vagyok és még július végén észleltem, hogy a bal lábam zsibbad és ha guggolok akkor nehéz feláll és néha...
CT lelet értelmezése
Hasi ultrahang eredmény mutat e...
Kontrasztanyag MR vizsgálatnál
Kedves Doktor Úr! Öntől már kaptam választ korábban, de a kontrasztanyagos vizsgálatom még hónapok eltelte óta se hagy nyugodni, a vizsgálatom...
Mellkas rtg. lelet: maradvány köteg
Üdvözlöm! 2019.évi CT lelete. A jobb alsó tüdőlebenyben apró emphysemas bulla, valamint keskeny maradványköteg mutatkozik. 2021.10.hóban mellkas...