Agyi probléma

Tisztelt dr Úr! 2021.09-én készült szédülés miatt natív Ct, amelynek eredménye: A középvonali képletek nem áttoltak. Az extra - és intracerebralis liquorterek életkornak megfelelõ tágasságúak. A supratentorialis kamrarendszer középállású, szimmetrikus. Az agyállományban és az agyfelszín mentén vérzés nem látszik. A periventricularis fehérállományban diszkrét foltos hypodenzitás figyelhetõ meg. Bal oldalon basalisan egy kis lacuna is látszik. A kisagyi tonsillák helyzete szabályos, a foramen magnum szabad. Az orbiták területén durva kóros nem ábrázolódik. Az orrmelléküregek és mastoidalis sejtek légtartóak. A koponyacsontokon destructio nem ábrázolódik. Vélemény: Intracranialis vérzés nem igazolható. Diszkrét mikro vascularis fehérállományi károsodás, bal oldalon törzsdúci lacuna. Most 3- 4 nap óta napok óta sokszor szédülök, erős fejfájásom és nagyon erős hányingerem van gyakori vizelési ingerrel, gyenge vagyok, és néha zsibbadnak a lábaim és kezeim. Kérdésem, hogy a CT lelet mit jelent, másrészt, hogy van e összefüggés az akkori eredmény és a mostani tüneteim között. Érdemes e újabb CT vizsgálat és az legyen e kontrasztanyagos, mert úgy tudom a natív nem mutat ki több fajta elváltozást. Köszönöm, várom válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza szédülés hányinger CT lelet témában

Tisztelt Kérdező!

Minden képalkotó vizsgálat helyes, teljes körű értékeléséhez a beteg személyes vizsgálata szükséges. A kérdésében a dátum hiányos lett, nem derült ki, melyik hónapban készült a vizsgálat, mennyi idő is telt el azóta - de talán augusztus 9-éről lehet szó, ami több mint két hét. A leírásban semmilyen akut eltérés nem szerepel. A "diszkrét" jelentése ebben az értelemben minimális, vagyis igen csekély mértékben láttak a kamrarendszer körül olyan eltéréseket, amik kis erek károsodásából eredhetnek. Emellett bal oldalon a törzsdúcok területén egy 3 mm-es régi, körülírt vérellátási zavar következményét, kicsiny elhalt területet írtak le. Ezek minden bizonnyal nem függenek össze a friss panaszaival. Egy kontrasztanyagos CT, főleg az ereket is ábrázoló CT-angiográfia valóban sokkal több információt adna. Az Orvos válaszol rovatban nincs lehetőség akut (heveny) panaszokra azonnali válasz adására. A kérdés alapján nem zárható ki olyan állapot sem, ami súlyossá is válhat, így amennyiben még fennállnak a panaszok, javaslom sürgősségi ambulancia felkeresését.

Kérdés: 2021. augusztus 26., 11:58; Megválaszolva: 2021. augusztus 27., 21:53
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Ultrahangos kérdés
Kedves Doktor Úr! Mivel rendszeresen van húzó, tompa fájdalmam a jobb vese tájékán, amit elől és a hátamba sugárzóan is szoktam érezni, ezért...
Van ilyen káros hatása az MR...
Tisztelt Doktor Úr! Az MR- vizsgálat kockázatával kapcsolatos lenne a kérdésem. Volt egy kontrasztanyagos koponya MR- vizsgálatom. 3 hónapig tartó...
Sugárterhelés
Rtg értelmezés
Kérem az alábbi rtg.t köznyelvre lefordítani. "A csontok porotikusak. Kiegyenesedett lumbalis lordosis. A thoraco-lumbalis átmenetben jobbra convex...
Mellkas CT értelmezés
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az alábbi natív mellkas CT leletet kaptam: Pleuralis vagy pericardialis folyadék nem ábrázolódik. A mediastinumban...