MR vizsgálat eredménye

18 éves koromban a térdkalácsom teljesen elmozdult a helyéről, melyet a mentősök tudtak csak a helyére ugrasztani. Akkor csak röntgen felvétel készült, ill.vizi tornára kellett járnom, de sokáig nem tudtam behajlítani a térdem. Sok évig gyakran kiugrott, majd visszaugrott a helyéről a térdem, pár éve a combomra erősítek, ezáltal megszűntek ezek a panaszok.Azonban erős rúgásnál színtén kimozdul a helyéről, szúró fájdalmat érzek, a lefelé lépcsőzést, hegyről lemenetelt nem bírja a térdem. MR vizsgálatra elmentem a napokban, melynek az eredményét szeretném megbeszélni, mi mit jelent, szükséges e vmilyen műtét vagy szakorvos felkeresése, vagy továbbra is elegendő az edzés és törődjek bele, hogy nagyobb erőskifejtést nem bírja a lábam. Bemásolom a kapott leletemet: " Jobb térd MR vizsgálata: T1 súlyozott sagittalis síkú, valamint háromirányú proton SPIR felvételek készültek. Anamnesis: Valamikor kifordult a térde, azóta a patella fájdalmas. Lelet: A jobb lateralis femurcondylusban az axialis képeken kb. 13 x 10 mm-es keresztmetszeti átmérőjű oedema látható, vertikális átmérője kb. 20 mm-es. A többi ábrázolt csontban oedema nem látszik. A jobb térdízületi résben kevés kóros folyadékszaporulat látható. Az elülső keresztszalag gracilis, de megtartott. A hátsó keresztszalag, a ligamentum patellae és az oldalszalagok megtartottak. A meniscusok normál jelintenzitásúak. Baker cystára utaló eltérés nem látszik. A jobb patella kissé lateralizált, benne oedema nem látszik, mediálisan a porcborítása kissé egyenetlen.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Térdkalács ficam MR témában

Tisztelt Kérdező!

Az MR vizsgálat lelete szerint a combcsont egyik, a térdízülettel szomszédos területén a leírt méretben a csont - pontosabban a csontvelő - a oedemáját (vizenyősségét, fokozott víztartalmát) látták, ami jelenleg is zajló túlterheléses állapotra, vagy gyulladásra utalhat. A beteg vizsgálatának hiányában konkrét tanácsokat adni nem lehet, a további teendők megbeszélésére ortopéd szakorvosi konzultáció javasolt, amire az MR felvételeket is vigye magával.

Kérdés: 2021. augusztus 09., 14:58; Megválaszolva: 2021. augusztus 11., 13:11
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
CT lelet értelmezése
Hasi ultrahang eredmény mutat e...
Kontrasztanyag MR vizsgálatnál
Kedves Doktor Úr! Öntől már kaptam választ korábban, de a kontrasztanyagos vizsgálatom még hónapok eltelte óta se hagy nyugodni, a vizsgálatom...
Mellkas rtg. lelet: maradvány köteg
Üdvözlöm! 2019.évi CT lelete. A jobb alsó tüdőlebenyben apró emphysemas bulla, valamint keskeny maradványköteg mutatkozik. 2021.10.hóban mellkas...
MR koponya vizsgálat véleményezése
Tisztelt Doktornő! A feleségem egy ideje szédülésre .hányigerre zsibbadásra panaszkodik kórházba vitték ezekkel a tünetekkel mert nagyon szédült...