Bordafájdalom

Kedves Doktor úr! Július 22-én beütöttem a bal oldalam, azóta fáj a köhögés, tüsszentés, nagyobb levegővétel, wc-zés, stb alkalmával, illetve fekvésből történő felkelésnél, alvásnál, mindegy hogy fordulok, kivéve hanyatt, úgy nem fáj. Kék-zöld folt nincs. Elmentem egy kétirányű mellkas röntgenre, ahol azt írták nincs traumának jele. Megnézné kérem a képet, mert szerintem valami nincs rendben, hogy még 2 és fél hét elteltével is így fáj. A leleten azt is írták, hogy a szív nincs megnagyobbodva, holott egy korábbi UH vizsgálat során kiderült, hogy az egyik kamra 20%-al nagyobb, mint kellene. Ezért gondolom, hogy esetleg nem nézték meg rendesen. Köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Bordatörés röntgenfelvétel témában

Tisztelt Kérdező!

Előrebocsátom, hogy amint a Webbeteg portálon a kérdésfeltevés feltételeinél is szerepel, az oldal szakértői technikai és jogi okokból nem vállalják képalkotó vizsgálatok felvételeinek utólagos leletezését, másodvélemény adását. A rendszer egyébként is csak egyetlen mellékelt kép feltöltését teszi lehetővé, így már egy egyszerűbb röntgenvizsgálat teljes képanyaga sem küldhető el. Ön is kétirányú mellkasfelvételről ír, de a feltöltött melléklet egyetlen röntgenképet tartalmaz, ami egy úgynevezett "bordafelvétel". Feltételezem, hogy emellett készülhetett mellkas felvétel is, mert a szív nagyságát a bordafelvételen nem lehet megítélni, megemlíteni sem szokás. Az elmozdulás nélküli bordatörések nem mindig ábrázolódnak a trauma utáni néhány napon belül. Ha mégis eltört egy bordája, néhány hétig fájhat. Ezen segíteni fájdalomcsillapítók szükség szerinti szedésével, kímélő életmóddal lehet. A mellkasfelvétel célja ilyenkor leginkább a szövődmények (mellüregi vérzés, légmell – PTX) kizárása, ami gondolom, megtörtént. A szívnagyság ultrahanggal sokkal pontosabban ítélhető meg, mint a röntgenképen; utóbbinál a látható nagyságot a beállítás és a felvételkészítés pillanatában a szív összehúzódási állapota is befolyásolhatja. ( Feltételezem, hogy a kamra nagyságában a térfogatát értették, ez esetben a 20 %-os növekedés az egyik vetület irányában a normálishoz képest csak kb 6 %-os megnagyobbodásnak felelhet meg, így aligha mutatkozna érdemlegesnek).

Kérdés: 2021. augusztus 08., 11:06; Megválaszolva: 2021. augusztus 09., 15:32
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
CT lelet értelmezése
Hasi ultrahang eredmény mutat e...
Kontrasztanyag MR vizsgálatnál
Kedves Doktor Úr! Öntől már kaptam választ korábban, de a kontrasztanyagos vizsgálatom még hónapok eltelte óta se hagy nyugodni, a vizsgálatom...
Mellkas rtg. lelet: maradvány köteg
Üdvözlöm! 2019.évi CT lelete. A jobb alsó tüdőlebenyben apró emphysemas bulla, valamint keskeny maradványköteg mutatkozik. 2021.10.hóban mellkas...
MR koponya vizsgálat véleményezése
Tisztelt Doktornő! A feleségem egy ideje szédülésre .hányigerre zsibbadásra panaszkodik kórházba vitték ezekkel a tünetekkel mert nagyon szédült...