Mri kontrasztanyag nélküli vizsgálat

Tisztelt Doktor Úr! Sajnos nem figyeltem oda és 4 nappal ezelőtt sétálás közben bevertem a fejem egy garázs beton részébe, körülbelül falcsont jobb környéken 8cm körben. Azóta az ütés helyén fáj a fejem, egyéb tünet nincs. Kérdésem az lenne, hogy 3 tesla erősségű kontrasztanyag nélküli mri-vel diagnosztizálható az esetleges agyvérzés, agyi vérömleny, zúzódott-e vagy megduzzadt-e az agy vagy az esetleges egyéb sérülés az ütés következtében? Előre is köszönöm, megtisztelő válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza koponya trauma MR témában

Tisztelt Kérdező!

A koponya esetleges traumás eltéréseinek kimutatásában elsősorban CT-t végeznek, ami gyorsabb, egyszerűbb, bár kétségtelenül számolni kell bizonyos mértékű sugárterheléssel. MR vizsgálatot trauma után inkább speciális esetekben szokás végezni. Mindazonáltal, az MR hatékonyabb a koponyaűri és különösen az agyállományon belüli vérzések, zúzódások megítélésében. A CT viszont a csonttörések kimutatásában érzékenyebb az MR-nél. Trauma esetén sem a CT, sem az MR vizsgálat során nem szükséges kontrasztanyag adása.

Kérdés: 2021. augusztus 05., 09:26; Megválaszolva: 2021. augusztus 05., 19:03
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
CT vagy MR
Tisztelt Doktor Úr! A javaslatát szeretném kérni azzal kapcsolatban, hogy mellkas CT vagy MR vizsgálatot lenne érdemesebb elvégeztetni azzal a...
Mellkas-CT-eredmény értelmezése
Kedves András! Segítségét kérném értelmezni a leletet. Kaptam időpontot a pulmonológushoz, de kicsit sokára, és ideges vagyok, hogy mit...
Agyi probléma
Tisztelt dr Úr! 2021.09-én készült szédülés miatt natív Ct, amelynek eredménye: A középvonali képletek nem áttoltak. Az extra - és...
Csípőízületi lelet
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Édesapám röntgen leletéről szeretnék többet megtudni: A csípőízületi rések mko. jelentősen beszűkültek, a...
Laesio hepatis, focal sparing
Tisztelt Doktor Úr, abban kérem a segítségét, hogy az alábbi hasi ultrahang lelet kapcsán van-e bármilyen teendőm? A vizsgálatot jobb bordaív...