Mri kontrasztanyaggal

Tisztelt Doktorúr! Feleségemnél nagy valószínűséggel SM megbetegedést diagnosztizáltak, de még nem 100% - os a diagnózis. Korábban kettőslátás problémája volt, ezért minden évben kontroll Mri vizsgálat történt. Idén januárban is, kontrasztanyagos (Gadovist) koponya és orbita Mr vizsgálat volt, kóros eltérést nem észleltek. Sajnos februárban ismét a látásával volt probléma viszont koponya mr-t nem készítettek, hanem gerinc mr vizsgálat történt (natív) , amin találtak egy db elváltozást. Azóta nem történt mr vizsgálat. Most lehetőségünk lenne Tesla 3-as típusú Mr géppel vizsgálatot készítettnünk. A klinika elmondása szerint kontrasztanyagos vizsgálat történne. Kérdésem tisztelt Doktorúr: Lehet-e egy évben belül többször is kontrasztanyagos Mr felvételt készíteni (januárban volt az utolsó)? Van-e ennek valamiféle egészségkárosító hatása, kockázata? Előre is köszönöm, megtisztelő válaszát! Tisztelettel, TZ

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza MR kontrasztanyagok ismétlés témában

Tisztelt Kérdező!

Az MR kontrasztanyagok ismétlésére vonatkozóan nincsen szigorú korlátozás. Általában két vizsgálat között néhány nap- egy hét időközt ajánlanak, de ez mindig az adott klinikai helyzettől, az eldöntendő kérdés súlyosságától függ. Indokolt esetben egy évben akár többször is ismételhető a vizsgálat. Az Ön felesége esetében, ha az SM betegség alapos gyanúja áll fenn, lényeges a vizsgálat kontrasztanyagos elvégzése is. Az MR kontrasztanyagoknak a nagyon ritkán fellépő allergiás jellegű reakciókon kívül szintén nagyon ritkán van egyéb mellékhatása. Normális veseműködés esetén a beadott kontrasztanyag 24 órán belül a szervezetből gyakorlatilag teljesen kiürül. Az utóbbi években felismerték, hogy bizonyos esetekben, többszöri és bizonyos (régebbi) típusú kontrasztanyag adása után az agy egyes részeiben lerakódhat a gadolínium, de erről sem bizonyosodott még be, hogy ártalmas volna. Az újabb típusú kontrasztanyagoknál - ilyen az előző vizsgálatkor adott Gadovist is - ez jóval kisebb mértékben fordul elő, így nincs okuk az aggodalomra.

Kérdés: 2021. augusztus 02., 11:04; Megválaszolva: 2021. augusztus 02., 15:27
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
CT vagy MR
Tisztelt Doktor Úr! A javaslatát szeretném kérni azzal kapcsolatban, hogy mellkas CT vagy MR vizsgálatot lenne érdemesebb elvégeztetni azzal a...
Mellkas-CT-eredmény értelmezése
Kedves András! Segítségét kérném értelmezni a leletet. Kaptam időpontot a pulmonológushoz, de kicsit sokára, és ideges vagyok, hogy mit...
Agyi probléma
Tisztelt dr Úr! 2021.09-én készült szédülés miatt natív Ct, amelynek eredménye: A középvonali képletek nem áttoltak. Az extra - és...
Csípőízületi lelet
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Édesapám röntgen leletéről szeretnék többet megtudni: A csípőízületi rések mko. jelentősen beszűkültek, a...
Laesio hepatis, focal sparing
Tisztelt Doktor Úr, abban kérem a segítségét, hogy az alábbi hasi ultrahang lelet kapcsán van-e bármilyen teendőm? A vizsgálatot jobb bordaív...