Nevetésre hasprésre mi mozdulhat

Kedves Doktorúr! Nagyon profi a válasza! Hasprésre, nevetésre, köhögésre belső szervek elmozdulásának érzése hasüregi belső sérvet igaza van felveti, ezt már egy sebész is mondta nekem, de azt mondta hogy ezzel csak akkor kezdenek valamit ha kizáródik amúgy észre se venni. De nálam sajnos rengeteg tünet okozója. Lumbr MRI készült a bal achilles reflexkiesés miatt de negatív lett. Erős köhögés után jött elő a bal láb fura érzése, farizomban görcsök, aztán pont abba a lábba esett ki a reflex is. Innen feltételeztem hogy ennek is a sérv lehet az oka, és abban is igaza lehet hogy a megtört a végbélszigmabél határ lehet nem következmény, hanem esetleg eleve ilyen volt és ezmiatt kellett már mindig erőlködni. Hasi MRI: 201704 Coecum Caudal mélyen a kismedencébe helyezett, jobb oldalon 11cm veseciszta, belek területén biztosan kóros fali megvastagodás nem látható. Negatív vizsgálat Hasi MRI második: 2017.11 Máj jelentősen megnagyobbodott Kismedence MRI: 2017.12 Mindkét oldalon a lágyékban több kóros méretet el nem érő nyirokcsomó van. 2018.01 natív hasi ct: teljesen negatív. 2019 Lumb MRI: gerincgörbületi deformitás, érdemi discus előboltosulás nem látható. Vérkép: kreatinin mindig csökkent, az össz bilirubin meg néha sokszorosa a határértéknek. Aztán elvesztettem a munkámat és hipochondernek néznek mondván az MRI mindent lát, függetlenül attól hogy a pszichológus sem igazolta hogy ezek a tünetek beképzeltek lennének. Bal bordaív alatti fájdalom sok hónap után tűnt el, (ami csak álló helyzetben jelentkezett) illetve kellett 1 év mire megszűnt a diszkomfortérzés a hasban mikor magamfelé húztam tárgyakat pl kapát. Herezacskó megnagyobbodásra azt mondták herevisszér és műteni kell, majd megjavult magától. Pont mint a megnagyobbodott máj is, következő vizsgálatra az is jólett. Fahasogatásra is megesik hogy megnagyobbodik a zacskó, szóval esélyes a sérv, de viszont a lötyögésérzéseket meg fent a bordaívek alatt érzem. Meg a legerősebb és legtovább tartó fájdalom is fent a bal bordaív alatt volt, illetve még oldalakat tudnám sorolni az azóta akár szakaszos tüneteket. Csak most akkor kismedence vagy hasi CT-vel érdemes próbálkozni? De köhögésre egyre jobban érződni hogy egyre jobban lötyögnek a szerveim. De van amikor hasprésre csak érzem hogy mozdul egyet aztán úgymaradt hiába erőlködök tovább. Gyanítom meg érzem elég óriási már a sérvem vagy akármim. MRI vagy CT-vel lehet-e ülő vagy álló felvételt készíteni (mármint olyan amiben állni kell) , vagy esetleg ultrahanggal de állva, majd fejjel lefelé pozícióban lehetséges-e, lát-e értelmét egy vizsgálatnak? Mert pl ha volt is erős fájdalom akár a herében akár a bal bordaív alatt, vagy a lágyékban fekve enyhűltek vagy szűntek. Tehát hasprés nélkül gravitációsan is van elmozdulás csak kérdés bármivel kimutatható-e? Még veno/angiográfiára is gondoltam, mondván ha valami eltudja nyomni az ülőideget akkor az ereket is, pl a herevisszér oka is lehetett ez. A hasüregi dolgoknak eleve van elmozdulása légvételre stb, nade a kóros, túlontúl elmozdulásokat még ha lenne mivel is nézegetni elég necces felismerni. De 2016 óta nemhogy nem javult hanem mostmár egyre nagyobb és szélesebb kiterjedésben éreztem a lötyögésérzést. Ezért kérdezném még hogy egy ugyanúgy natív MRI-nek van-e értelme ha az előzőeken sem látszódott semmi? Tehát MRI defekográfia, de mivelhogy hasprés során a rekeszizomtól kezdve sokminden megfeszül így még az sem 100% hogy látná ha fentebb van a gond. Pont mint a nevetés, rengeteg mindent megmozgat, a mai napig nem tudok nevetni, annyira rossz diszkomfort érzés hogy a nevetést rögtön belémfojtja mégse tudom merre induljak. Rekeszizom hiba is felmerült de azt sem egyszerű vizsgálni.. Székeléskor éreztem hogy szakadt valami, utána kezdődött de székeléskor is sokminden mozdul. CT haspréssel, de hasi vagy kismedence, natív vagy kontrasztos, illetve a lágyrészeket nagyon rosszul látja. Székelés és nevetés mozdítja ami szakadt. Mi lehet az? Érdekes esettanulmány lesz belőle ha

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Belső sérvek témában

Kedves Kérdező!

A harmadik, a problémáit további részletekkel kiegészítő kérdésére a korábbi válaszaimhoz sok újat hozzátenni már nem tudok. Megjegyzem, hogy valószínűleg túllépte a kérdésfeltevés terjedelmi korlátait, mert a szövege befejezetlen. A feltételezett belső hasi sérv kimutatására a legjobbnak továbbra is egy együttes has-kismedencei CT vizsgálatot tartok, esetleg szájon át történő kontrasztanyag itatással, és haspréselés közbeni sorozattal. Ha ezzel nem mutatható ki a belső sérv, akkor az esélye gyakorlatilag kizárható. A technikai ötleteivel kapcsolatban: ülő vagy álló helyzetű CT vagy MR vizsgálat nem létezik, a berendezések erre nem alkalmasak. Az ultrahang legkevésbé alkalmas a belső sérvek megállapítására, habár nincs akadálya célzottan állva is vizsgálni a hasat. Az egyéb kóros leletek (magas bilirubin) nem hozhatók össze a szervek lötyögésének érzésével, ezek miatt belgyógyászati kivizsgálásra lehet még szükség. Nem tudom, jól írta-e a vesecisztájának a méretét – 11 cm, ez már eléggé nagynak számít - ha valóban ekkora, akkor az urológiai vizsgálata javasolt. A herevisszér vizsgálatára a legjobb, és legkevésbé kockázatos az ultrahang, csak ritka esetekben van szükség angiográfiára.

Kérdés: 2021. július 11., 15:24; Megválaszolva: 2021. július 11., 21:09
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
CT lelet értelmezése
Hasi ultrahang eredmény mutat e...
Kontrasztanyag MR vizsgálatnál
Kedves Doktor Úr! Öntől már kaptam választ korábban, de a kontrasztanyagos vizsgálatom még hónapok eltelte óta se hagy nyugodni, a vizsgálatom...
Mellkas rtg. lelet: maradvány köteg
Üdvözlöm! 2019.évi CT lelete. A jobb alsó tüdőlebenyben apró emphysemas bulla, valamint keskeny maradványköteg mutatkozik. 2021.10.hóban mellkas...
MR koponya vizsgálat véleményezése
Tisztelt Doktornő! A feleségem egy ideje szédülésre .hányigerre zsibbadásra panaszkodik kórházba vitték ezekkel a tünetekkel mert nagyon szédült...